"Не магічна куля": эксперт пояснив, чому санкції проти РФ так повільно діють

19 липня 2022, 14:56
Єдині санкції, які можуть швидко призвести до серйозного удару по російській економіці – тотальне енергетичне ембарго газу і нафти.
Ілля Куса, санкції
Санкції проти Росії розраховані на тривалий час, але його в України немає / колаж УНІАН

Ті санкції, які введені Заходом, вже стримують Росію. Про це в інтерв'ю Главреду розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"У нас різне сприйняття того, що таке санкції. В Україні велика частина людей, звичайно ж, очікували, що санкції це – це якась магічна куля. Їх введуть - і все, Росія розвалиться, припинить бойові дії. Але це так не працює", - говорить експерт.

За словами Куси, незважаючи на це, санкції проти Росії вже призводять до кризових процесів всередині країни-агресора.

Зокрема, вони призводять до технологічного розриву, тому як технологічно Росія відстає від інших країн, оскільки не може імпортувати важливі технології з західних ринків, від яких вона залежить.

Крім того, санкції призводять до збільшення витрат російського бюджету. "Все, де немає технологій, треба підтримувати і в це будуть вкладати більше – на компенсацію, соціальні виплати, яких стало більше, щоб люди не відчували кризи, на підтримку рубля через валютні інтервенції. Все це буде зменшувати Російський гаманець і фонд добробуту, куди вони закачали гроші і тому можуть років зо два відчувати себе більш-менш комфортно. Тим не менш, фінансова подушка у Росії зменшується", - пояснив Куса.

Паралельно з цим відбувається і поступове витіснення Росії з енергетичних ринків.

"Курс на це країни Заходу взяли. Вийде це у них чи ні – інше питання, але в свої програми вони вже заклали те, що частка Росії на світових ринках має бути зменшена. У цьому братимуть участь і беруть участь і інші експортери нафти і газу. Але все це розраховано на наступні 4-5 років", - зазначив Куса.

читайте такожЄвропа не зніме санкції з Росії, якщо війна закінчиться на умовах Путіна-ШольцНа його думку, єдині санкції, які можуть швидко призвести до серйозного удару по російській економіці і які змусять РФ переосмислити військові дії на території України – це тотальне енергетичне ембарго газу і нафти. Причому воно має бути запроваджено не тільки країнами колективного Заходу, але і ключовими покупцями російських енергоносіїв в Азії – Індією, Китаєм і іншими.

Санкції проти Росії - новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти