"Тотальний розгром не потрібен": Куса розповів, що Захід планує робити з Росією

19 липня 2022, 13:39
У країнах колективного Заходу все ще є ті, хто вважає, що режим Путіна, незважаючи на його агресію проти України, варто зберегти.
Росія, Ілля Куса
Захід не знає, що робити з Росією / Колаж pixabay, УНІАН

Ніякої стратегії у Заходу щодо Путіна і Росії немає – вони не знають, що робити і діють, виходячи з короткострокових інтересів і цілей. Про це в інтерв'ю Главреду розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"Є різні підходи - є ті, хто вірять, що тотальний військовий розгром Росії в Україні призведе до внутрішньої політичної кризи в Росії і зміни влади. Нібито до влади прийдуть більш ліберальні, західно налаштовані еліти або політичні групи. Зокрема, Борис Джонсон був прихильником такої ідеї. Але не можу сказати, що цю ідею підтримує більшість – багато хто вважає її з області фантастики", - заявив Куса.

За його словами, це обумовлено кількома причинами. По-перше, в Росії немає нормальної опозиції, по-друге, виникає дуже багато ризиків у зв'язку з тим, що в результаті кризи в Росії можуть відбутися серйозні зміни, які створять більше проблем, ніж реально допоможуть Заходу.

При цьому, як уточнює Куса, в країнах колективного Заходу є ті, хто вважає, що режим Путіна, незважаючи на його агресію проти України і токсичність в цілому, варто зберегти, оскільки він, на відміну від інших політичних груп, які можуть прийти до влади, передбачуваний. Крім того, на Заході побоюються, що в разі дестабілізації ситуації всередині Росії, цією слабкістю може скористатися Китай.

"Прихильники цього підходу вважають, що саме з цієї причини тотальний розгром не потрібен – треба її стримати, не дати досягти їй своїх цілей в Україні, а потім домовитися. Тому що якщо Росія стане активом Китаю, це тільки погіршить стратегічні позиції Штатів у боротьбі за новий світопорядок", - переконаний експерт.

У той же час, за словами Куси, ніхто на Заході не вірить ні в тотальну перемогу України, ні в тотальну перемогу Росії – усі вважають, що в якийсь момент доведеться домовлятися.

"Це - основна ідея, яка зараз домінує на Заході. У неї можуть бути різні форми, підходи - наприклад, коли домовлятися або до якої міри знекровити Росію перш ніж почати домовлятися, на яких умовах... У кожній країні є безліч думок і підходів, як і в Україні", - сказав Куса.

читайте також"Можемо втратити території": експерт пояснив, чи готовий Захід визнати окупацію УкраїниЩо Захід робитиме з Росією - інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти