Збочений особистий світогляд: Ілларіонов назвав справжню причину війни Путіна в Україні

27 квітня 2022, 01:24
Для Путіна неприйнятним є існування суверенної Української держави, незалежної української нації, унікального українського етносу.
Путина
Підготовку до війни з Україною Путін розпочав приблизно два десятиліття тому / Фото Reuters

Загарбницька війна Росії проти України є частиною світогляду президента країни-агресора Володимира Путіна, який цілком можна назвати імперським. Плюс він посилений особливим психологічним станом господаря Кремля. Стратегічною метою Путіна є прагнення відтворити так звану "історичну Росію".

Таку думку під час чату на Главреді озвучив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов.

За його словами, підготовку до цієї війни Путін почав приблизно два десятиліття тому.

відео дня

"У 2003 році він здійснив першу спробу захоплення української території – коси Тузла в Керченській протоці. Але коса була захищена українськими прикордонниками і президентом України Леонідом Куч*ою, який був змушений перервати свій візит до Латинської Америки і повернутися, ледь його почавши. Тоді Кучма прилетів до Криму і взяв участь в обороні коси Тузла", - нагадав Іларіонов.

Відтоді було чимало інших подій, що підтверджували наміри Путіна по відношенню до України.

"Найважливіший етап на цьому шляху - Бухарестський саміт НАТО 3 квітня 2008 року, під час якого Путін пояснював Джорджу Бушу-молодшому і присутнім лідерам держав, що Україна, з його точки зору, є державою, що "не відбулася", а половина території країни – так звана "Новоросія" – нібито належить Росії та повинна бути передана їй. По суті, тоді були публічно заявлені територіальні претензії Росії до України. Далі були добре відомі події 2014 року: окупація Криму та розв'язання війни на Донбасі", - нагадав Ілларіонов.

За його словами, для Путіна неприйнятним є існування суверенної Української держави, незалежної української нації, унікального українського етносу, людей української національності.

"Українців, як, втім, і білорусів, як окремих етносів і самостійних націй, на його думку, нібито не існує, вони є лише частинами російського народу. Попри те, що було представлено безліч спростувань цих помилкових ідей, були опубліковані пояснення їхньої необґрунтованості з точки зору історії, етнічних досліджень, лінгвістики, фактичного існування незалежної держави Україна, Путін продовжує дотримуватися своїх фантастичних уявлень", - пояснив Ілларіонов.

Незважаючи на всі новини з фронту про провал бліцкригу і втрати російської армії помилкова і безпідставна концепція Путіна, як і раніше, в ньому живе, і він нею керується.

"Ґрунтуючись саме на цій концепції, він віддавав накази про початок і продовження ведення військових дій (...) Путін дотримується своєї безпідставної концепції, він продовжує віддавати накази про знищення людей, щонайменше, в двох країнах", - зазначив експерт.

читайте також"Вирішив особисто керувати всіма операціями?": Арестович розповів про найбільшу дурість ПутінаІлларіонов додав, що багато інших факторів, наприклад, членство України в НАТО, не є для Путіна принциповим питанням.

"Це лише привід, один з аргументів для частини російської публіки, за допомогою якого Путін намагається обґрунтувати свої дії проти України. Але це не реальна причина. Реальна причина - це наявність тієї самої концепції, складовими частинами якої є концепції про "єдиний народ" і "історичну Росію". Це приклад безпрецедентно збоченого особистого світогляду", - вважає експерт.

Як повідомляв Главред, радник глави Офісу президента України Олексій Арестович, вважає, що російські генерали бояться доповідати Кремлівському диктатору Володимиру Путіну погані новини про війну в Україні.

Тим часом медіаексперт і керівник проекту Bellingcat Христо Грозєв вважає, що наближається провал російської армії у другій фазі війни в Україні. За його словами, якщо ситуація поблизу Ізюма та Горлівки не зміниться впродовж кількох тижнів, то російські війська почнуть відступати.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти