Експерт пояснив, як Туреччина може допомогти Україні повернути Крим

17 березня 2021, 00:20оновлено 18 березня 2021, 20:54
Київ повинен не боятися говорити "стоп", коли дії Анкари почнуть суперечити інтересам України.
Крим, Україна
У Туреччини є свій інтерес у питанні Криму / УНІАН

Туреччина могла б допомогти Україні повернути анексований росіянами Крим, але Київ повинен не забувати, що має справу з авторитарною державою, тож імперські амбіції Анкари потрібно припиняти.

Таку думку озвучив у коментарі Главреду політичний і економічний експерт Тарас Загородній. Він зазначив, що Туреччина проводить прагматичну політику і переслідує власні інтереси, тому повинна стати прикладом для України.

"У турків є імперські амбіції - Османська імперія. Вони - активні гравці скрізь. Але, слід визнати, турки створили міцний економічний фундамент (...) безумовно, у Туреччини є свій інтерес в питанні Криму. У Туреччині проживає величезна діаспора кримських татар, може, навіть більша, ніж у Криму", - зазначив Загородній.

Чи буде Туреччина брати участь у Кримській платформі та допомагати повернути Крим – це залежатиме від України.

"Якщо у Туреччини є імперські амбіції, зокрема, перетворити Крим на свій сателіт, відірвавши його від України після деокупації, ми повинні це припинити. Ми повинні не боятися говорити "стоп", коли її дії почнуть суперечити нашим інтересам", - вважає експерт.

Він упевнений, що відносини з Туреччиною підтримувати потрібно, оскільки з багатьох питань сьогодні вона є нашим союзником.

"Але при цьому слід пам'ятати, що ми маємо справу з авторитарною державою, а тому у неї швидко може змінитися напрямок: сьогодні Туреччина наш друг, а завтра може стати нашим ворогом. Демократичні країни більш повільні та інертні, але натомість вони передбачувані", - додав Загородній.

Він пояснив, що Туреччина могла б зробити, щоби допомогти Україні повернути Крим.

"Вона може допомогти істотно зміцнити обороноздатність нашої армії. Наприклад, будувати корвети, налагодити спільне виробництво ракетного озброєння, безпілотників (...) а, значить, нам потрібно зміцнювати з турками співпрацю, тим більше, що у них є досвід, озброєння, і це не дорого коштує. У короткостроковому періоді це може істотно зміцнити безпеку нашої країни", - резюмував Загородній.

читайте такожГенерал розповів про амбітну військову операцію ЗСУ під час анексії Криму

Повернення Криму до складу України

  • Президент України Володимир Зеленський 26 лютого підписав указ, що передбачає запуск процесу звільнення Криму. Також він доручив Кабміну розробити заходи, спрямовані на запуск Кримської платформи.
  • Саміт в рамках Кримської платформи повинен пройти 23 серпня в Києві. За словами заступника голови МЗС Еміне Джепарової, за підсумками переговорів повинна бути підписана Кримська хартія, в якій зафіксують проблемні моменти з питань півострова.
  • Заступник міністра з питань окупованих територій ігор Яременко 10 березня заявив, що перед стартом Кримської платформи будуть ухвалені закони, що регулюють правовий статус кримчан.
  • Рада національної безпеки та оборони 11 березня затвердила Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Як заявив Секретар РНБО Олексій Данилов, документ перебуватиме в загальному доступі, також його переведуть на англійську мову та відправлять союзникам України.
  • Віцепрем'єр-міністр і міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Київ очікує створення нового альянсу з питань Криму, з яким Росія не зможе не рахуватися і змушена буде сісти за стіл переговорів так само, як свого часу приєдналася до нормандського формату.
  • Також Резніков заявив, що Україна готова повністю відновити водопостачання Криму лише після деокупації півострова і міста Севастополя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти