Резніков оцінив шанси на реанімацію Будапештського меморандуму

15 березня 2021, 07:51оновлено 16 березня 2021, 14:35
Україна має моральне право очікувати від країн Будапештського меморандуму повної підтримки.
Олексій Резніков
Олексій Резніков / УНІАН

Україна очікує створення нового альянсу з питань Криму, з яким Росія не зможе не рахуватися і змушена буде сісти за стіл переговорів так само, як свого часу приєдналася до нормандському формату.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр і міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в інтерв'ю Obozrevatel. За його словами, Росія навряд чи братиме участь у саміті Кримської платформи в серпні.

"Будь-який російський чиновник або політик навіть буде боятися говорити про Крим, тому що у них біля скроні наган чекіста. Вони недарма записали у себе в законодавстві, що окупація Криму не може бути оскаржена, оскільки вважають, що це пограбування іншої країни вони вчинили законно", - сказав Резніков.

"Наша місія спочатку створити Кримську платформу, по максимуму залучити партнерів, які готові підтримувати нас не лише політичними заявами, а й реальними кроками. Плюс це країни, позиція і думка яких для росіян має значення", - додав він.

Віцепрем'єр зазначив, що почали звучати питання про Будапештський меморандум. І, на його думку, Україна має моральне право очікувати від країн Будапештського меморандуму повної підтримки.

"Україна тоді відмовилася від третього в світі ядерного потенціалу, довірившись Росії, США, Великій Британії, Франції та маємо те, що є. Ті зобов'язання, які нам дали, які ми розуміємо як характер міжнародного договору, повинні виконуватися", - вважає Резніков.

При цьому поки що ще рано говорити про реанімацію Будапештського меморандуму.

"Це ще не реанімація, а знак для мене, що ми достукалися. Про це говорили попередні українські представники в Мінському процесі – пан Марчук, пан Безсмертний. Тобто це озвучено не вперше. Але ти можеш 10 разів щось говорити і тебе не чують. Але на 11-й раз воно спрацьовує і люди починають чути", - зазначив Олексій Резніков.

Будапештський меморандум

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї – Будапештський меморандум – це угода, яку підписали лідери України, Росії, США та Великої Британії 5 грудня 1994 року.

Документом гарантується, що країни-підписанти угоди, у зв'язку з добровільною відмовою від ядерної зброї, не будуть застосовувати військові або політичні заходи щодо України.

США, Велика Британія та Франція гарантували повагу територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України і незастосування щодо держави політичних або військових заходів.

Після початку російсько-українського конфлікту, в результаті якого був анексований Крим і окупований Донбас, консультації в рамках Будапештського меморандуму не проводилися.

читайте такожГенерал розповів про амбітну військову операцію ЗСУ під час анексії Криму

Повернення Криму до складу України

  • Президент України Володимир Зеленський 26 лютого підписав указ, що передбачає запуск процесу звільнення Криму. Також він доручив Кабміну розробити заходи, спрямовані на запуск Кримської платформи.
  • Саміт в рамках Кримської платформи повинен пройти 23 серпня в Києві. За словами заступника голови МЗС Еміне Джепарової, за підсумками переговорів повинна бути підписана Кримська хартія, в якій зафіксують проблемні моменти з питань півострова.
  • Заступник міністра з питань окупованих територій ігор Яременко 10 березня заявив, що перед стартом Кримської платформи будуть ухвалені закони, що регулюють правовий статус кримчан.
  • Рада національної безпеки і оборони 11 березня затвердила Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Як заявив секретар РНБО Олексій Данилов, документ перебуватиме в загальному доступі, також його переведуть на англійську мову і відправлять союзникам України.

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти