Зустріч Зеленського з Макроном і Шольцем і удар по ПП-2: дипломат назвав план для України і Заходу

15 грудня 2021, 07:10
253
Після перемовин Байдена і Зеленського Росія не відвела війська і тільки посилила тиск на Україну, вважає Костянтин Єлісєєв.
Володимир Зеленський, прес-марафон, прес-конференція
Зеленський під час зустрічі з Макроном і Шольцем повинен обговорити перспективи перезапуску нормандського формату - дипломат / УНІАН

Президенту Володимиру Зеленському на зустрічах з главою Франції Еммануелем Макроном і канцлером ФРН Олафом Шольцем слід обговорити можливість відновлення роботи нормандського формату. Заходу потрібно розглянути можливість впровадження жорстких санкцій проти Північного потоку-2 і Росії з метою зміни поведінки Москви. Про це заявив український дипломат Костянтин Єлісєєв.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що на зустрічі перед самітом Східного партнерства Зеленському слід обговорити з канцлером ФРН Шольцем і президентом Франції Макроном можливість перезапуску нормандського формату.

читайте такожЗагроза атаки авіацією і війська РФ у Києві за 6 годин: генерал ЗСУ попередив про небезпечний сценарій"На цьому тижні Брюссель стане епіцентром обговорень ситуації навколо скупчення російських військ, і це дуже добре. Наскільки я розумію, планується зустріч Зеленського не тільки з Макроном. Я дуже сподіваюся, що буде зустріч у тристоронньому форматі за участю президента України, президента Франції та нового канцлера Німеччини. Це була б важлива зустріч, на якій можна було б скоординувати підходи і подумати, як запустити Нормандський формат", - сказав Єлісєєв.

За його словами, українська дипломатія повинна провести важливу роботу з метою прийняття подальших ефективних рішень. Йдеться про ситуацію із запуском жорстких санкцій проти газопроводу Північний потік-2. Треба, щоб Зеленського запросили на саміт Євроради з метою подальшої координації санкційної політики проти Росії.

"Також дуже важливо, що в четвер відбудеться саміт Європейського Союзу, на якому у тому числі обговорюватиметься Україна. Я сподіваюся, що українська дипломатія попрацює, щоб були прийняті важливі рішення. Зокрема, щодо перспективи впровадження "пекельних" санкцій, у тому числі проти "Північного потоку-2". Я дуже сподіваюся, що президент Зеленський, який завтра візьме участь у саміті Східноєвропейського партнерства, залишиться на 16 грудня і зробить все можливе, щоб бути запрошеним на саміт Європейської Ради і щоб скоординувати позиції з усіма 27 країнами, оскільки необхідний консенсус для впровадження потужних санкцій", - додав дипломат.

Крім того, він уточнив, що США і Євросоюз повинні запропонувати план щодо поступового посилення обмежень проти Росії. Після перемовин Байдена і Путіна ситуація не змінилася – Москва не відвела війська від кордонів України, а на Донбасі, як і раніше, йдуть обстріли. Потрібно запускати такі санкції, які змусять російську державу змінити свою поведінку.

"Росія боїться таких санкцій, хоча робить вигляд, що вони на неї не впливають. Однозначно вони впливають. Але я думаю, крім енергетичних, економічних санкцій, були б ще більш болючі санкції проти оточення Путіна", - підкреслив Костянтин Єлісєєв.

Конфлікт Росії та України

Американські видання The Washington Post і Politico наприкінці жовтня оприлюднили відомості, згідно з якими Росія стягнула свої війська до кордонів України. Журналісти підкріпили свою інформацію супутниковими знімками передислокації підрозділів.

Глава Міноборони Олексій Резніков заявляв, що РФ сконцентрувала вже 94 тисячі військових біля кордонів України. Причому не виключається сценарій, за якого їх кількість збільшиться до 175 тисяч. Втім, у Києві готові до подібного розвитку подій.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков говорив, що маневри Росії з військами в прикордонних з Україною районах пов'язані з, мовляв, загрозою НАТО російським кордонам. У Москві закликали до проведення зустрічі Путіна з президентом США Байденом.

Перемовини Джо Байдена і Володимира Путіна відбулися 7 грудня. У США заявили, що Байден підтримав Україну, засудив концентрацію військ РФ біля її кордонів і відмовився надавати гарантії Кремлю про невступ Києва до Північноатлантичного альянсу і розширення блоку безпеки Заходу на схід.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ не відмовиться від курсу на НАТО в обмін на відведення Росією військ від кордонів. Причиною тому він назвав порушення Москвою всіх обіцянок, даних українській державі.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти