Війська РФ біля кордонів України і загроза для Києва: у Зеленського пояснили ситуацію і дії Москви

5 листопада 2021, 08:15оновлено 5 листопада 2021, 08:53
ЗСУ не фіксують створення росіянами ударних груп військ біля кордонів України, сказав Олексій Арестович.

Російські війська
Росія намагається залякати Україну і Захід, проте страху немає – Арестович / УНІАН

Росія проводить планові військові навчання, а полігони російських військових знаходяться близько до кордонів України. Під концентрацією військ біля українських кордонів в даному випадку слід розуміти повернення їх підрозділів з інших полігонів. Наразі ЗСУ не спостерігають ознак створення росіянами ударних військових угруповань на рубежах держави. Про це заявив радник глави ОП, спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що пересування російських військ недалеко від українських кордонів, раніше зафіксоване на відео, пов'язане з плановими навчаннями двох дивізій. При цьому росіяни формують нові військові частини і підрозділи на українському напрямку.читайте такожЧи є путінські війська біля кордонів України - відповідь прикордонників

"У військових є такий вислів на всі випадки життя: ознак створення ударних угруповань наразі не існує. Ми їх не бачимо. Те, що перекидається - це планові навчання двох дивізій, одна з яких стоїть на північному напрямку, а інша - на східному напрямку. Їх полігони знаходяться близько до кордонів з Україною. Вони їздять туди на навчання, а виглядає це, що страшні ешелони йдуть у бік України. "Страшне" відео про те, як пересуваються російські війська - це повернення їхніх підрозділів з інших полігонів. Третя складова - це формування нових частин і підрозділів, які на українському напрямку формуються", - пояснив Арестович.

За його словами, пересування російських військових підрозділів біля українських кордонів почалися ще в березні 2018 року. Йдеться про появу супутникових знімків, опублікованих у США. Наразі немає будь-якої додаткової концентрації російських збройних сил біля рубежів України. Фактично повторюється історія, яка вже була навесні - російські навчання використовуються для реалізації інформаційної кампанії з дезінформації. Росія використовує військовий потенціал як один з інструментів впливу у своїй зовнішній політиці. Москва намагається залякати Київ і Захід, проте страху немає.

"Цей процес почався ще в березні 2018 року. Це стосується тих супутникових знімків, які публікували американські видання. Тобто ми не бачимо жодної додаткової активності, а бачимо планову російську активність, але ця планова активність супроводжується інформаційно-психологічним тиском, розголосом. І в цьому сенсі ми бачимо повторення квітневої ситуації, коли російські планові навчання і пересування їхніх військ були використані для стратегічної дезінформаційної операції, яка повинна залякати і західних партнерів, і Україну, і український народ. Сказати: "Тримайте мене семеро, зараз Російська Федерація піде в наступ"... навіть в керівних документах Російської Федерації їх збройні сили виступають одним з основних механізмів забезпечення зовнішньої російської політики. Вони роблять те, що вони завжди робили, тобто проводять операцію із залякування. Ми розуміємо це все, розуміють це й західні партнери. Ми не боїмося", - підкреслив Олексій Арестович

Війська Росії біля кордонів України

Американське видання The Washington Post 30 жовтня опублікувало статтю, в якій мова йшла про те, що на Заході фіксують перекидання російських військ до кордонів України. Передислокацію військових підрозділів зафіксували після завершення російсько-білоруських навчань.

У Міноборони України спростували інформацію про концентрацію військ і військової техніки Росії біля українських кордонів. Пересування військових підрозділів пов'язане з плановими заходами противника після завершення бойових навчань.

Пізніше журналісти Politico опублікували супутникові знімки, на яких можна помітити російську військову техніку і персонал біля кордонів України. Знімки були зроблені у Смоленській області, яка межує з республікою Білорусь. Однак американці вважають, що такі дії вказують на концентрацію російських військ біля кордонів України.

У Пентагоні заявили, що їм відомо про інформацію щодо військ Росії біля кордонів України. Вашингтон має намір продовжити консультації з союзниками щодо цього питання.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков, у свою чергу, відмовився коментувати статтю Politico про війська РФ біля кордонів України і підкреслив, що пересування військових підрозділів на своїй території є внутрішньою справою російської держави.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти