НАТО посилює розвідку у Чорноморському регіоні через Росію

26 липня 2023, 20:51
Росія створила нові ризики для ескалації у виключній економічній зоні Болгарії.
НАТО, Столтенберг
НАТО ще пильніше спостерігатиме за Росією у Чорному морі / Колаж: Главред. Фото: УНИАН, NATO

Члени Північноатлантичного альянсу за результатами другого засідання Ради Україна-НАТО погодилися посилити спостереження та розвідку в Чорноморському регіоні після виходу Москви з "зернової угоди".

У повідомленні на сайті організації вказується, що нова активність Росії в Чорному морі, у виключній економічній зоні Болгарії, створила нові ризики для прорахунків і ескалації, а також серйозні перешкоди для свободи судноплавства.

Заходи з розвідки здійснюватимуться за допомогою морських патрульних літаків і дронів.

відео дня

"НАТО значно збільшило свою присутність у регіоні, зокрема шляхом розміщення двох нових багатонаціональних бойових груп у Болгарії та Румунії", - йдеться у повідомленні.

Рада Україна-НАТО 26 липня - про що говорили

Засідання Ради Україна-НАТО було скликане генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом на прохання президента Володимира Зеленського. Раду очолив заступник генерального секретаря Мірча Джоане.

Сторони розглянули серйозну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні після одностороннього припинення Росією "зернової угоди".

У НАТО засудили нещодавні ракетні атаки Росії на Одесу, Миколаїв та інші портові міста, включаючи цинічну атаку безпілотників на українське зерносховище в портовому місті Рені на Дунаї, неподалік від румунського кордону.

Столтенберг наголосив, що "Росія несе повну відповідальність за свої небезпечні та ескалаційні дії в Чорноморському регіоні".

"Дії Росії також становлять значні ризики для стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО. Союзники посилюють підтримку України та посилюють нашу пильність. Ми як і раніше готові захищати кожен дюйм території Альянсу від будь-якої агресії",

Члени Альянсу також дали зрозуміти, що вони продовжуватимуть надавати Україні значну військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Росія розірвала "зернову угоду" - головне

17 липня Росія розірвала "зернову угоду", виправдовуючи давні наміри вибухами на Кримському мосту.

Відтоді представники Кремля, зокрема й сам президент РФ Володимир Путін, неодноразово шантажували Україну і Захід новими умовами. Йшлося, в тому числі, про послаблення санкцій для експорту російського зерна й добрив і під'єднання деяких банків до SWIFT.

Президент Володимир Зеленський негайно запропонував Туреччині й ООН - учасникам угоди - продовжити експорт зернових вже без Росії. Однак у Москві одразу ж пригрозили новими "ризиками".

Вас можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти