Вибухове земельне питання: як влада копає собі могилу

30 квітня 2021, 10:52
Запуск продажу землі стає тригером величезного переділу, який призведе до української версії "обгороджування".
земля, лопата

Голосування Верховної Ради по землі є знаковим одразу в декількох аспектах.

По-перше, очевидно, що дозвіл продажу землі іноземцям плюс передача повноважень на місця з розпаювання землі, запускає атракціон небаченої щедрості для ФПГ, місцевих феодалів і транснаціоналів. Звідси земельний законопроект отримав таку кількість голосів-284. Збіглися інтереси багатьох гравців. Тому голосували і "Голос", де зосереджені представники грантоїдського комсомолу; і Олексій Гончаренко з "Європейської солідарності", що заграє останнім часом з ОП; і Вадим Столар з ОПЗЖ; і депутатська група "Довіра", що є зосередженням регіональних баронів.

По-друге, видно, що "Слуги народу" поспішають. Дуже поспішають, або розумом, або інстинктивно розуміючи, що свято небаченої щедрості може закінчитися в будь-який момент. Тому пішов гарячковий розпил потоків. Раптова зміна Коболєва в "Нафтогазі", звільнення Мустафи Найєма з" Укроборонрому", Заміна директорів в ДП (держпідприємствах) є демонстрацією того, що "Слуги "увійшли в смак" потоків і почали витісняти з них конкурентів або просто зайвих людей, які заважають оприбуткувати самим ресурси.

відео дня

читайте такожГірка правда про земельну реформуПо-третє, поспішний земельний розпродаж запускається з явним порушенням національних інтересів. За два роки так і не був створений Земельний банк, не запущені програми підтримки дрібного і середнього фермерства (яке як вони самі визнають скоротилося на 60% за останні роки), не запущені програми стимулювання переробки сільськогосподарської сировини в Україні. Коротше кажучи, нічого не зроблено, щоб підвищити конкурентоспроможність українського села, відкриваючи його перед транснаціоналами і великими агрохолдингами. Маючи величезні ресурси, вони можуть скуповувати задешево землю, формуючи земельні величезні банки. Загалом, під соусом балаканини "про відновлення справедливості після 1917 року", нам втюхали латиоамериканську модель з латифундіями, домінуванням великого і транснаціонального капіталу і абсолютним безправ'ям "аборигенів".

Як наслідок, запуск продажу землі стає тригером величезного переділу, який призведе до української версії "обгороджування", тобто згону дрібних власників із землі за допомогою податкового стимулювання та інших інструментів, які забезпечують інтереси транснаціоналів і великих агрохолдингів.

Таким чином зараз на селі формується ситуація різкого загострення "земельного питання", яке хоча і не зачіпає інтересів більшості українців, але до якого вони чуйні через те, що більша частина населення України - вихідці з села. Будь-яка соціологія протягом останніх років показує, що як мінімум дві третин українців не підтримують продаж землі.

читайте такожЧому Голос і ЄС "злилися" в земельному питанніЦей тренд дуже чітко вловила Юля Тимошенко, яка підняла земельне питання. "Батьківщина" єдина з фракцій не голосувала за закон у повному складі і піддала його прийняття різкій критиці. Тепер Тимошенко починає готувати референдум щодо земельного питання, благо після прийняття закону "про референдум" це реально зробити. І отримує відмінний інструмент не тільки для мобілізації свого електорату, а й підтягування тих, хто вагається. Адже якщо "Слуги народу" будуть протидіяти проведенню референдуму, то це буде тільки загострювати ситуацію. Якщо вони дадуть провести референдум, то отримають ситуацію, коли народ "проти", а вони швидко розпродають земельку.

Таким чином, у Тимошенко - безпрограшна позиція. Не випадково в Телеграмі почалася кампанія по Тимошенко. Тільки от селяни телеграм-каналів не читають, а от коли у них відріжуть клаптик землі в природоохоронній зоні, де вони випасали корів і вони залишаться без молока, за рахунок якого виживають, то це вони дуже добре зрозуміють. А оскільки "СН" віддали на відкуп місцевих еліт і мутних особистостей з геокадарстра розділ цих земель, то можна не сумніватися, що все відбуватиметься саме так.

Якщо взяти до уваги, що сьогодні ВП зумів посваритися практично з усіма великими елітами, додати "економічні експерименти" Гетьманцева, які вбивають економіку, подивитися на провалену боротьбу з коронавірусом, яка на тлі успішної вакцинації в Європі, перетворює Україну в "зачумлену дірку", то у нас промальовується вкрай небезпечна повістка на другу половину року (а з урахуванням маневрів Путіна дуже небезпечна).

Деякі політичні партії вже почали підготовку до дострокових виборів у Раду на осінь. Але я побоююся, що достроковими виборами парламенту ця історія не закінчиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти