StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Виросте на очах: 3 методи виправити тісто, якщо воно не піднімається

14 серпня 2023, 02:20оновлено 22 серпня 2023, 16:20
Часто у господинь може виникати запитання, що робити, якщо тісто не піднімається. Є кілька способів, які можуть врятувати ситуацію.
Тесто, дрожжевое тесто
Як виправити тісто, якщо воно не піднімається/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Коли ми займаємося вдома випічкою, то, звісно, дуже хочеться, щоб тісто добре підійшло з першого разу. Але не завжди усе відбувається так, як хочеться. Досить часто буває, що з певних причин у цьому процесі відбувається збій, і тісто показує свої "капризи". Главред спробував розібратися, чому тісто погано піднімається, і як це можна виправити.

Під час замішування тіста важливо звертати увагу на термін придатності дріжджів, адже від цього напряму залежить, чи підійметься опара і як швидко вона це зробить.

Також радимо прочитати наступний матеріал: Що можна використовувати замість фольги: 5 найкращих варіантів для ідеальних страв

відео дня

Важливо пам’ятати, що відкриту пачку живих дріжджів можна зберігати до 12 днів, а якщо вона лежатиме в теплі – то лише до 24 годин. Відкриту пачку сухих дріжджів потрібно зберігати за температури від +3 до +5 градусів за Цельсієм до 7 днів.

Як виправити тісто, якщо воно не піднімається – 3 способи

1. Підвищити температуру на кухні

Можливо, зараз тісто перебуває у прохолодних і некомфортних для себе умовах, і тому воно не може зійти. Дріжджі через низькі температури могли не активізуватися.

Щоб створити більш комфортні для тіста умови, потрібно поставити його біля джерела тепла. Наприклад, біля теплої батареї або увімкненої плити. Також можна поставити його грітися на водяній бані. Для цього нагріти воду у каструлі до кипіння, вимкнути, зверху розмістити миску з тістом. Але варто стежити, щоб тісто не "запеклося".

2. Додати ще трішки дріжджів

Якщо температура повітря у приміщенні достатньо тепла, і для розмішування тіста ви використовували теплу, а не холодну воду, а опара все одно не піднімається, можна додати більше дріжджів.

Потрібно розчинити у склянці теплої води (замість неї можна взяти молоко) чайну ложку сухих дріжджів і столову ложку цукру. Далі потрібно зачекати, щоб на поверхні цієї суміші з’явилася піна. Потім суміш потрібно вилити у тісто і перемішати.

3. Додати ще борошна

Потрібно додати ще трохи борошна і повторно замісити тісто. Воно після вимішування повинне бути еластичним і трішки липнути до рук. Варто стежити за тим, що не кинути забагато борошна, інакше тісто може вийти "забитим" – занадто густим і твердим.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти