StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Дивовижно смачно: як робиться справжнє вино з винограду

7 вересня 2024, 12:50
70914
Для домашнього виноробства рекомендується обирати сорти винограду, які забезпечують хороший баланс між цукром і кислотністю.
Виноград, вино
Рецепт домашнього вина з винограду / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

З приходом осені настає час і для збирання винограду. Якщо врожай дуже великий, то можна приготувати розкішне домашнє вино з винограду. На Youtube-каналі Корисні поради агронома розповіли весь процес.

Як визначити, що час збирати виноград

Щоб визначити правильний момент для збирання врожаю, слід враховувати кілька факторів.

По-перше, різні сорти мають різні строки збирання. Існують ранні, середні та пізні сорти, і їх потрібно прибирати залежно від їхньої зрілості.

Під час збирання винограду потрібно не допускати осипання ягід. Якщо вони все ж таки падають, краще використовувати секатор або ножиці для акуратного зрізання грон.

Виноград краще збирати в суху і сонячну погоду
Виноград краще збирати в суху і сонячну погоду / скріншот

Найкраще збирати виноград у суху, сонячну погоду, щоб уникнути гниття і пошкоджень.

Зібрані ягоди необхідно відсортувати за сортами та якістю. Це важливо для подальшої переробки.

Після збору виноград слід зберігати в прохолодному місці до переробки, щоб уникнути ферментації.

Які сорти винограду кращі для домашнього виноробства

Для домашнього виноробства рекомендується обирати сорти винограду, які забезпечують хороший баланс між цукром і кислотністю.

Мускат. Відрізняється яскравим ароматом і солодким смаком, ідеально підходить для десертних вин.

Каберне Совіньйон. Популярний сорт для червоних вин, має насичений смак і хорошу структуру.

Шардоне. Широко використовується для білих вин, може бути як сухим, так і солодким.

Сапераві. Червоний сорт, відомий своєю стійкістю і здатністю до дозрівання.

Рислінг. Гарний для солодких і напівсолодких вин, має високу кислотність і аромат.

Як приготувати домашнє вино

Багато хто радить обірвати ягоди винограду з гілочок, але Микола Петрович дотримується іншої думки. За його словами, цей процес забирає надто багато часу, тож він просто сортує виноград по різних ємностях (чорний і білий окремо) і розбиває ягоди насадкою міксер на електродрилі. Для того, щоб перебити весь виноград, знадобиться від трьох до п'яти хвилин.

Скриншот

Скільки води і цукру додавати у виноградне вино

Після того як ягоди винограду розбиті міксером, потрібно додати цукор. Микола Петрович радить додати 20% розчину цукру.

Тобто на 35-40 літрів винограду, знадобиться 7-8 літрів 20% розчину цукру.

"Чому 20%? Кожні 2% солодощі або цукру дають 1 градус міцності. Таким чином можна отримати десятиградусне вино", - пояснює він.

Рідина має бути кімнатної температури. Коли цукор змішується з водою, вона має бути гарячою, щоб цукор швидко розчинився.

Спочатку сусло можна залишити на вулиці за температури 20-24 градуси. Вдень ємність може бути відкрита, а вночі її слід накрити ковдрою, щоб зберігалася температура була не менше 18-19 градусів. Настоюється сусло 7-8 днів.

Дивіться відео - Як зробити дивовижно смачне вино з винограду:

"Шапку", яка утворюється в процесі бродіння, потрібно один-два рази на день змішувати з основною масою. В останній день бродіння "шапку" не чіпають - так вийде максимально уникнути осаду у вині.

Після 7 днів бродіння "шапка" акуратно прибирається за допомогою друшляка.

Сусло необхідно злити, акуратно прибираючи осад дріжджів, який утворюється на дні.

Агроном радить використовувати шланг для переливання, уникаючи захоплення осаду, щоб не отримати каламутне вино. Далі можна додати 3% цукру для підвищення міцності вина.

Далі сусло переливається в іншу ємність. На банку або бутель надягають рукавичку, щоб контролювати процес виділення газу. Рукавичку потрібно проколоти голкою і стежити за її станом.

Оптимальна температура бродіння червоного домашнього вина - 22-28°C, білого - 16-22°C. Не можна допускати, щоб температура опускалася нижче 15°C. Інакше бродіння зупиняться, і цукор не встигне переробитися на спирт.

Youtube-канал "Корисні поради агронома"

На Youtube-канал "Корисні поради агронома" підписані 174 тисячі підписників.

Веде його Микола Петрович. Усе його життя було пов'язане із сільським господарством. За часів СРСР був головним агрономом в одному з найбільших колгоспів у Криму. Позиціонує себе як "практик, який пов'язав усе своє життя із землею".

Також працював старшим інспектором з карантину рослин на кордоні України з Росією.

На своєму каналі Микола Петрович розповідає про секрети вирощування городніх і садових культур, кімнатних квітів тощо.

Скільки потрібно цукру на 1 літр виноградного соку для вина

Для підтримки нормального бродіння цукристість сусла не можна робити більшою за 15-20%. Щоб забезпечити цю умову, цукор вносять частинами. Через 2-3 дні після початку бродіння спробуйте сік на смак. Коли він стане кислуватим (цукор переробився), слід внести 50 грамів цукру на кожен літр соку. Для цього в окрему ємність зливають сусло, розбавляють у ньому цукор, потім отриманий винний сироп виливають назад у бутель.

Процедуру повторюють 3-4 рази в перші 14-25 днів бродіння. У певний момент цукристість сусла знижуватиметься дуже повільно, це означає, що цукру достатньо.

Як тільки рукавичка через 8-12 днів упаде, потрібно проводити зняття з осаду, тобто знову потрібно зливати.

Скільки разів потрібно зливати вино з осаду

Загалом поціджування і переливання з однієї ємності в іншу потрібно повторити кілька разів - це дає змогу не лише очистити сік, а й наситити його киснем, що сприяє бродінню і покращує смак вина.

Коли рукавичка протягом 1-2 днів не піднімається, настав час перелити молоде виноградне вино в іншу ємність. Річ у тім, що на дні збираються загиблі грибки, довго перебуваючи у вині, вони спричиняють гіркоту і неприємний запах.

За один-два дні до зняття вина з осаду бродильну місткість потрібно поставити на піднесення над підлогою (50-60 см). Коли осад знову опиниться на дні, вино необхідно злити в чисту і суху місткість через прозорий м'який шланг. Кінець трубки не можна підносити до осаду ближче, ніж на 2-3 сантиметри.

Оскільки активне бродіння вже закінчилося, весь доданий на даному етапі цукор не буде перероблятися на спирт.

Цукор потрібно додавати, орієнтуючись на смакові вподобання, але не більше ніж 250 грамів на літр. Якщо солодкість вина вас влаштовує, додатково підсолоджувати не варто.

Вино переливається в бутель до самого верху, щоб уникнути контакту з киснем. Ємність зберігається в темному льосі або підвалі за температури 5-16°C. Важливо не допускати різких температурних перепадів, інакше смак погіршиться. Мінімальний термін витримки білого вина - 40 днів, червоного - 60-90 днів.

У разі появи на дні осаду шаром 2-5 см знову ж таки варто перелити вино з однієї ємності в іншу через трубочку, залишаючи осад на дні.

Як повідомляв Главред, для урізноманітнення домашнього столу господині із задоволенням заморожують різні ягоди і фрукти. Але чи можна заморожувати виноград у домашніх умовах? Читайте пораду для господинь, щоб зберегти ягоди до зими.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти