StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Без них зиму починати не можна: 5 перевірених способів приготування ароматних лисичок

22 вересня 2023, 15:41
Також розповідаємо, як відрізнити справжню лисичку від несправжньої і показуємо, як виглядають двійники.
Гриби лисички
Гриби лисички / Колаж Главред, фото Instagram (o_gorodnik), скріншот YouTube (це просто)

Лисички - одні з найсмачніших і найцінніших грибів, які можна знайти в лісі. За ними полюють всі грибники, адже лисички майже ніколи не бувають червивими. Як їх відрізнити і правильно приготувати, читайте нижче.

Де шукати лисички

Лисички найчастіше зустрічаються в старих соснових лісах, хоча їх можна побачити в різних місцях. Вони з'являються в липні і ростуть до початку перших зимових заморозків. Їх улюбленими місцями проживання є затінені ділянки під деревами, і ці гриби зазвичай ростуть у великих скупченнях. З найбільшою ймовірністю лисички можна знайти біля беріз і на моху.

Як відрізнити несправжню лисичку від справжньої

У лисичок є схожий вид, який не бажаний до вживання - це несправжня лисичка. Справжня лисичка легко помітна за своїм рівним жовтим забарвленням і товстими порожнистими ніжкам. Пори гриба завжди мають жовтий колір. Водночас у несправжніх лисичок ніжки бувають більш тонкими, а їхні спори мають білий колір.

відео дня

Іншим способом розрізнення цих двох видів грибів є запах: справжні лисички зазвичай мають фруктовий або деревний аромат. Якщо залишаються сумніви, то любитель грибного полювання може обережно натиснути на гриб. Якщо гриб справжній, то його м'якоть злегка набуває червонуватого відтіноку, в той час як несправжня лисичка не змінить свій колір. Крім того, справжні лисички вкрай рідко бувають вражені хробаками.

Справжня лічсічка (зліва) і несправжня лисичка (праворуч)
Справжня лисичка (зліва) і несправжня лисичка (праворуч) / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (Грибоведи TV)

Як чистити лисички

Гриби слід очистити від сміття, а пошкоджені відокремити від цілих. Лісове сміття прибирають м'якою ганчіркою (губкою). Бруд не настільки сильно чіпляється за поверхню лисичок, щоб його потрібно було зчищати ножем. За допомогою ножа зрізають підгнилі, розм'яклі і пошкоджені частини гриба. Губкою видаліть сміття з пластин. Це особливо важливо для подальшої сушки.

Після очищення лисички потрібно добре промити, приділяючи особливу увагу пластинкам. Зазвичай їх промивають кілька разів. Якщо є гіркуватий присмак, замочіть гриби на 30-60 хвилин. Більше порад про те, як почистити гриби без клопоту читайте на Главреді.

Як правильно приготувати лисички: 5 способів

В Україні існує 4 різновиди лисичок, і всі вони є їстівними і смачними грибами, які давно використовуються в кулінарії. Лисички можна приготувати різними способами:

Варити: Великі лисички наріжте на шматочки і варіть після закипання на малому вогні протягом 15-20 хвилин. Якщо ви плануєте смажити лисички після варіння, рекомендується залишити воду несолоною, щоб з грибів не вийшли мінеральні солі. У цьому випадку лисички слід варити всього лише 4-5 хвилин. Сушені лисички спочатку промийте кілька разів у теплій воді, потім замочіть їх у холодній воді на 2-4 години. Потім варіть їх в тій же воді, поки вони не закиплять протягом 40-60 хвилин.

Смажити: Перед смаженням лисички необов'язково варити. На сковороді з олієют обсмажте дрібно нарізану цибулю, потім додайте лисички і смажте, поки не випарується волога. Посоліть до смаку, додайте сметану, якщо бажаєте, і тушкуйте до готовності протягом 15-20 хвилин. Лисички також можна запікати.

Солити: Щодо засолювання лисичок існує різна думка. Деякі вважають, що лисички найкраще готувати в будь-якому вигляді, крім солоних, водночас інші пропонують різні рецепти засолювання і стверджують, що солоні лисички також смачні. Солити лисички можна холодним і гарячим способом. Для холодного засолювання гриби миють і замочують у воді з сіллю і лимонною кислотою (на літр води: 1 столова ложка солі і 2 грами лимонної кислоти) на добу, без попереднього відварювання. Потім вимочені лисички укладають в посуд шаром, посипаючи сіллю (50 г солі на кілограм лисичок), кропом, часником, смородиновим листом, хроном, вишнею і кмином. Після ферментації при кімнатній температурі протягом 1-2 днів, лисички переносять на холод. Їх можна вживати через 1,5 місяці після засолювання. Також спробуйте засолити грузді.

Маринувати: Лисички можна маринувати з подальшою пастеризацією. Перед маринуванням гриби слід ретельно очистити і промити. Великі гриби розрізають на чотири частини, а дрібні залишають цілими. Після короткого відварювання в солоній воді з лимонною кислотою протягом 15 хвилин, гарячі лисички укладають в банки і заливають маринадом, залишаючи 2 см вільного місця від краю банок. Потім банки пастеризують протягом 2 хвилин для збереження вітамінів групи В.

Сушити: Великі, немиті, але добре очищені лисички ріжуть на шматочки товщиною 3-5 мм уздовж плодового тіла. Нарізані лисички розміщують на сушильній дошці або в спеціальній сушарці так, щоб вони не торкалися один одного. Сушити лисички можна в приміщеннях з хорошою вентиляцією, на відкритому повітрі (в тіні або на сонці), з використанням сушарки, печі або духовки. Спочатку гриби сушать при низькій температурі (60-65°), щоб з них не вийшов сік, потім при більш високій температурі. Лисички вважаються готовими до використання, якщо грибні шматочки дрібно кришаться між пальцями.

Читайте більше про тихе полювання:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти