StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Дуже незвично, але неймовірно смачно: як правильно готувати новомодні гриби шиїтаке

16 вересня 2023, 11:58
Гриби шиїтаке можна придбати в супермаркетах, вони підійдуть не тільки для екзотичних, але й звичайних страв.
Гриби шиітаке
Гриби шиїтаке / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (родзинка, Корейська КУХНЯ / простіше простого!)

Гриби шиїтаке часто застосовують в азіатській кухні для створення різноманітних страв. За своєю формою вони нагадують печериці, проте їх текстура більш щільна і м'ясиста, а також вони володіють насиченим грибним ароматом. Дрібні екземпляри шиїтаке більш ніжні, в той час як великі мають більш виразний смак і аромат. Найчастіше гриби можна знайти в сушеному вигляді, що забезпечує зручність транспортування і довгострокове зберігання, при цьому не втрачаючи своїх харчових і поживних якостей. У тексті нижче ми поділимося тим, як готувати свіжі та сушені шиїтаке.

Користь грибів шиїтаке

Цей продукт має унікальну поживну цінність, багату складними вуглеводами, мікроелементами, клітковиною, лейцином і лізином. Особливо важливо відзначити, що за вмістом незамінних амінокислот він значно перевершує бобові культури. Якщо гриб був достатньо опромінений ультрафіолетом, в ньому міститься багато вітаміну D.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів, вітамінів і ферментів, китайський гриб позитивно впливає на організм:

відео дня
  • зміцнює імунну систему;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • допомагає розріджувати кров і запобігати утворенню тромбів;
  • знижує артеріальний тиск;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Як готувати свіжі та сушені гриби шиїтаке

Один з варіантів, як приготувати гриби шиїтаке, - обсмажити їх зі спеціями і цибулею протягом 10 хвилин на середньому вогні. При цьому їх потрібно вчасно помішувати дерев'яною лопаткою, а ось кришкою накривати не варто. Важливо пам'ятати, що перед обсмажкою гриби потрібно проварити 30 хвилин і замочити у воді на 8 годин. А про те, як почистити гриби без клопоту, читайте на Главреді.

Обсмажені гриби застосовують по-різному:

  • подають як гарнір до м'ясних і рибних страв;
  • додають як начинку для ролів;
  • використовують як начинку для запіканок і фаршированої риби.

Як варити шиїтаке? Візьміть воду в співвідношенні 3:1, закип'ятіть її і проваріть гриби протягом 30 хвилин, залиште у воді на 8 годин, після чого відкиньте на друшляк. Гриби в такому вигляді можна використовувати для наступних страв:

  • маринувати їх з овочами для приготування холодних закусок;
  • додавати в різні салати.

Щоб гриби не були жорсткі, їх завжди потрібно проварювати і замочувати. Варто додавати їх за 7-10 хвилин до кінця приготування страви. Шиїтаке - дуже поширений компонент багатьох азіатських ласощів. Ці гриби часто готують в техніці стир фрай - вони добре поєднуються з овочами і м'ясом. Шиїтаке стануть відмінною начинкою до локшини, особливо скляної.

Також шиїтаке - традиційні інгредієнти багатьох супів. Крім того, з води, в якій їх замочували, можна приготувати відмінний бульйон або соус. Сушені шиїтаке можна подрібнити і, не замочуючи додавати в супи і соуси для характерного смаку і аромату.

Як зберігати шиїтаке

Свіжий продукт швидко псується, і без вакуумної упаковки він залишається придатним для вживання в їжу всього лише перші 72 години після збору. Якщо зберігати його в повітропроникних пакетах, термін придатності може збільшитися до одного-двох тижнів. Важливо пам'ятати, що незалежно від наявності вакууму, продукт слід зберігати в холодильнику.

Заморожені гриби - це найбільш надійний варіант, і вони добре зберігаються в морозильній камері при температурі від -17 до -25°C. Термін придатності зазвичай вказують на упаковці.

Сушені шапинки та ніжки можуть зберігатися протягом до 12 місяців, за умови, що вони зберігаються в сухому і темному місці з вологістю, що не перевищує 95%. Оптимальний температурний діапазон для зберігання висушеного продукту становить від -2 до 5°C.

Більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти