StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Все, що ви хотіли знати про грузді: різновиди, де шукати і як засолити на зиму

15 вересня 2023, 16:40
Грузді солять і маринують на зиму, а також смажать, але знайти в лісі їх не так вже й просто.
Гриби грузді
Гриби грузді / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (Mikhail Vishnevskiy, будиночок в селі)

За поживною цінністю солоні грузді перевершують яловичину і куряче м'ясо майже вдвічі, а незбиране молоко - втричі. Вони швидко втамовують голод, а за рахунок малого вмісту жирів можуть бути елементом дієтичного харчування для схуднення. Як їх знайти, відрізнити від інших і приготувати, читайте нижче.

Різновиди груздів

Існує досить багато різновидів груздів, серед яких умовно-їстівними та їстівними можна вважати:

  • Груздь справжній;
  • Груздь пергаментний і перцевий;
  • Жовтий груздь;
  • Собачий або синіючий груздь;
  • Груздь сизуватий;
  • Болотний груздь;
  • Хрящ-молочник солодкуватий або червоний груздь;
  • Водянистозоновий груздь;
  • Чорний груздь;
  • Хрящ-молочник гірчак;
  • Тополевий або осиковий груздь;
  • Рижик дубовий.
Все, що ви хотіли знати про грузді: різновиди, де шукати і як засолити на зиму
Види груздів / Фото скріншот YouTube (SV NoSoRoG)

Де шукати грузді

Справжній груздь росте в березових лісах, а також в ялинових і сосново-березових лісах. Вони ховаються під шаром лісової підстилки, і їх можна виявити лише завдяки горбкам, утвореними торішніми листям і хвоєю. Вони часто мешкають в березових гаях, листяних і змішаних лісах, а також на пісковиках.

відео дня

Груздь чорний росте у великих колоніях з середини липня до середини жовтня, забезпечуючи щорічні багаті врожаї. Його можна найчастіше зустріти на відкритих ділянках в хвойних або змішаних лісах, а також уздовж доріг.

Груздь жовтий також зростає великими групами з кінця липня до початку жовтня, і пік збору припадає на період з середини серпня до кінця вересня. Найчастіше його можна знайти на вологих ґрунтах в соснових борах і змішаних лісах.

Груздь осиковий, відомий деяким грибникам як груздь тополевий, росте одинаками або невеликими групами з середини липня до перших заморозків в листяних лісах, де переважають тополя або осика, а також в низинах і на дні ярів.

Знайти в лісах України можна не тільки грузді, а й багато інших смачних грибів.

Як відрізнити груздь від помилкового

Будь-який вид груздя, будь то справжній або помилковий, зазвичай має великі розміри. Наприклад, шапинки деяких з них можуть досягати двадцяти сантиметрів в діаметрі. Вони мають округлу форму, їхній колір нагадує статуетки, виконані зі слонової кістки. Під шапинкою ховається довга ніжка, товщина якої становить близько 6 сантиметрів, і від неї відходять жовтуваті пластинки. М'якуш гриба має молочно-білий колір і гостру смакову ноту, часто жовтіє на повітрі. Завдяки своїм вишуканим якостям, справжній груздь широко використовується в приготуванні смачних страв, особливо в начинці для піци або пирогів.

Іноді помилкові грузді можуть маскуватися та здаватися справжніми грибами. У них шапинки завжди білого кольору, і при розломі вони виділяють в'язку рідину, яка робить гриб гірким на смак.

Як приготувати грузді

Всі грузді містять вельми гіркий молочний сік, тому необхідно обов'язково вимочувати їх у воді; для білих груздів цей процес займає одну добу, а для чорних - краще проводити два дні у воді або використовувати солону воду для відмочування. Після вимочування, вони набагато легше очищаються від будь-яких прилиплих листя і травинок, таким чином позбавляючись від "бруду". У чорних груздів також необхідно очищати чорну шкірку з усієї поверхні шапинки.

Грузді вважаються "важкими" для шлунка, тому їх слід вживати з обережністю людям, які страждають порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту. Ба більше, грузді - гриби, які вважають умовно-їстівними, необхідно проводити ретельну обробку перед їх вживанням в їжу.

Найчастіше їх солять, маринують і смажать, вкрай рідко сушать, тому що вони можуть бути гіркими. Для смаження найкраще використовувати тендітну шапинку, а не жорстку ніжку. Перш ніж почати готувати, рекомендується ретельно промити і вимочити гриби, а потім відварити їх в підсоленій воді протягом 10-15 хвилин.

Більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти