StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

На балконі, в духовці та сушарці: як правильно засушити гриби на зиму перевіреними методами

18 вересня 2023, 15:20
Сушені гриби можна додавати в супи, пасти, каші і навіть фарш, вони придадуть страві особливого смаку.
Як сушити гриби різними способами
Як сушити гриби різними способами / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (користь і шкода, прості рецепти з Анею)

Сушка грибів - це популярний і ефективний спосіб збереження свіжих грибів на довгий час. Таким чином гриби доступні для використання протягом усього року. Розглянемо поради з сушіння грибів від Главреда.

Які гриби можна сушити: основні правила

Сушка вважається зручним, безпечним і доступним методом консервації лісових грибів. Вони можуть зберігатися довгий час і в спеціальних контейнерах на полиці.

Сушити можна не всі гриби, тому що не всі мають щільну структуру, яка після обробки не розпадеться. Найпоширенішими видами грибів, які сушать є:

відео дня
  • білі гриби;
  • підберезники;
  • підосичники;
  • опеньки;
  • лисички;
  • маслюки.

Вибирайте плоди без видимих пошкоджень. Очистіть їх обережно, використовуючи ніж, як це зробити правильно читайте на Главреді. При сушінні треба різати гриби на тонкі скибочки товщиною не більше 10 мм. Однак слід враховувати, що деякі гриби, такі як маслюки або моховики, можуть стати дуже крихкими і стоншитися при сушінні, тому їх можна різати більшими шматками. Намагайтеся, щоб шматочки мали однаковий розмір. Щоб забезпечити рівномірну сушку грибів, уникайте попадання в них води.

Сушка грибів в духовці

Сушка грибів в духовці вважається найпростішим і зручним методом. Гриби розташовують на решітці в один шар і поміщають в попередньо розігріту духовку до 60-70°C. Дверцята духовки слід залишити відкритими, щоб забезпечити вільне циркулювання повітря і випаровування вологи. Також зручно використовувати спеціальні овочеві сушарки, де гриби викладають у лоток або сито, виготовлені з нержавіючої сталі, товстим шаром (3-4 см).

Спочатку відбувається процес в'ялення при загальній температурі 40-45 °C протягом 2-3 годин. Після цього можна перейти до сушіння, збільшуючи температуру до 60-70 °c, якщо готуєте печериці, або до 50-55 °C для зморшків і строчків.

Сушка грибів в електросушарці

Підготовлені гриби розміщують в лотках сушарки. Час сушіння залежить від декількох факторів, таких як вид грибів, потужність електросушарки, товщина нарізаних скибочок, розмір грибів і кількість лотків. Зазвичай спочатку висихають шапинки, особливо дрібних грибів. Тому необхідно постійно стежити за процесом, прибираючи готові. Періодично лотки слід міняти місцями, а гриби перевертати або перемішувати. Основне правило - уникати пересушування, інакше гриби втратять свій характерний аромат.

Висушені гриби повинні бути сухими на дотик, легко згинатися і ламатися при натисканні. Вони повинні мати білий або сіруватий колір. Якщо висушити білі гриби, їх можна потім подрібнити в кавомолці і отримати грибний порошок, який відмінно підходить для приправлення супів, каш і страв з м'яса і овочів.

Як сушити гриби на балконі на нитці

Якщо у вас є кілька різних видів грибів, рекомендується сушити їх на окремих нитках, оскільки кожен вид має свої особливості смаку і кольору. Перед сушінням гриби слід нарізати, розрізаючи ніжки на невеликі кружечки, а шапинки - на половинки. Якщо шапинки невеликі - їх можна сушити повністю. Також можна порізати їх на пластинки.

Для цього потрібно товста і міцна нитка. Щоб протягнути її через голку і зав'язати на кінці вузлик, можна використовувати зубочистку або сірник. Відстань між грибами на нитці повинна бути приблизно два або три сантиметри.

Готові нитки з грибами розвішують в сухому, теплому і добре провітрюваному приміщенні. При цьому слід уникати сушіння грибів поруч з газовою плитою або іншими джерелами тепла.

Як сушити гриби на сонці

Найкращий час для сушіння грибів - це сонячна і спекотна погода. Процес на сонці може зайняти тривалий час, як мінімум 7 днів, за умови наявності спекотної погоди. Щоб запобігти потраплянню сміття, важливо покрити гриби зверху марлею. Але такий спосіб не завжди підходить.

Якщо у вас є можливість, то можна попередньо підсушити гриби на сонці перед тим, як перейти до сушіння в духовці. Для цього виносьте гриби на вулицю, але не забудьте прибрати їх на ніч, щоб уникнути попадання роси або дощу на вже підсохлі гриби.

Читайте більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти