StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому неправильно казати слово "бумага": який правильний відповідник варто вживати

10 грудня 2023, 23:22оновлено 15 грудня 2023, 17:54
Насправді це слово є суржиком, тому у мовленні потрібно його уникати.
Украинский язык, девушка
Чому неправильно казати слово "бумага"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути: "Я написала йому записку на бумазі, яку знайшла на столі", або "Я придбав туалетну бумагу в магазині", або "Я написав офіційну бумагу в поліцію, щоб мого кривдника нарешті притягнули до відповідальності". Але насправді так говорити неправильно. У таких висловах українською мовою потрібно уникати слова "бумага", тому що це суржик. Варто заміняти його іншим, правильним словом.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "за замовчуванням": Авраменко пояснив велику помилку

У списку типових мовних помилок у Вікіпедії зазначається, що замість суржикового слова "бумага" потрібно використовувати слово "папір".

відео дня

Тобто правильно буде казати: "Я придбала папір для принтера, адже мої запаси уже закінчилися" і "Я подала офіційний папір у міську раду, щоб місцева влада нарешті зайнялася цією проблемою". У другому реченні слово "папір" вживається як розмовний варіант і позначає собою "офіційний документ".

У словнику на Порталі української мови та культури зазначається, що слово "бумага" ще іноді використовується в українській мові на позначення "ділового письмового повідомлення, розпорядження або іншого офіційного документу", але дуже рідко і лише у якості розмовного варіанту. Також у цьому словнику зазначається, що це слово застаріле і вже входить до списку суржику, тому його варто уникати.

У той же час в Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається два визначення слова "папір":

  1. Матеріал для писання, друку, малювання і т. ін., виготовлений з ганчіркової, деревної та іншої маси. ("На другому вікні стояли інші Квіти: З паперу зроблені і шовком перевиті" (Леонід Глібов, Вибр., 1951, 63));
  2. (розмовний варіант) Письмовий документ офіційного характеру. ("Прихильне писарча нищечком дало йому копію з паперу, що волость послала начальникові про його" (Борис Грінченко, II, 1963, 378)).

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "подарок" і яке правильне слово варто використовувати замість цього слова.

Також раніше мовознавець Авраменко розповів, що означає "ось де собака заритий". Із словом "собака" в українській мові є так багато фразеологізмів, що можна рахувати їх безкінечно. Авраменко назвав найвідоміші.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти