StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна казати "зігнути ноги в колінах" і "підніматися вгору": відповідь Авраменка

30 серпня 2023, 19:12оновлено 31 серпня 2023, 22:33
51544
Такі фрази і подібні до них містять зайве слово, що робить із виразу "масло масляне". З цієї ж причини не можна казати "кожна хвилина часу" і "вільна вакансія".
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому не можна казати "зігнути ноги в колінах" і "підніматися вгору"/ колаж Главред, фото: скрін

Низка фраз, які звикли вживати у мовленні багато українців, насправді неправильні за своєю побудовою. Так, не можна казати "зустрінемося в травні місяці", "зігнути ноги в колінах" і "підніматися вгору".

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що із цими виразами не так і як їх правильно казати.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Що насправді означає "козел відпущення": Авраменко пояснив колоритний вислів

відео дня

Серед фраз, які ми неправильно вживаємо, мовознавець назвав словосполучення "основний пріоритет". Він зазначив, що пріоритет – це і так щось основне, тому не варто додавати до нього ще й слово "основний".

"Це те ж саме, що сказати "підніматися вгору". Ну, невже можна підніматися вниз? Звичайно ж, слово "вгору" тут зайве", – пояснив Авраменко.

Він зазначив, що таких зайвих слів у нашому мовленні багато. Наприклад, не варто додавати слово "місяць", коли ми називаємо якийсь із дванадцяти місяців року.

"Ось таких зайвих слів навколо нас – хоч греблю гати. "Зустрінемося в травні місяці". Ну, навіщо той місяць, якщо і так зрозуміло, що травень – це весняний місяць, і іншого значення це слово не має. Тому й немає потреби уточнювати, що травень – це місяць року. Отже, правильно сказати "ми зустрінемося в травні", – пояснив мовознавець.

Авраменко назвав ще кілька сполук слів, які можна назвати "маслом масляним". Серед них – "зігнути ноги в колінах", "кожна хвилина часу", "прейскурант цін" і "вільна вакансія".

"Зігнути ноги в колінах". Ну, невже ноги можна ще в чомусь зігнути? Або "кожна хвилина часу". Аж ніяк тут не потрібен спогад про час. А ще – "прейскурант цін", "вільна вакансія". Ні, просто прейскурант, вакансія. Бо прейскурант – це перелік цін, а вакансія – вільне робоче місце", – пояснив він.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розповів, чому кішки і собаки – не "домашні тварини". "Домашніми" можуть бути капці чи справи, але не тварини, наголошує мовознавець.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, як правильно – "пішли в кіно" чи "ходімо". Така помилка дуже часто зустрічається у мовленні. Але насправді під час заклику до людини щось зробити варто використовувати інше слово замість "пішли".

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти