StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "впасти в обморок": як не робити поширену помилку

16 листопада 2023, 17:50оновлено 24 листопада 2023, 15:25
Насправді такий вислів є суржиком. Варто уникати його, а натомість використовувати інше словосполучення.
Украинский язык, девушка
Чому не можна казати "впасти в обморок"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Коли ми в розмові з іншими людьми чуємо історію про те, як у когось раптово погіршилося самопочуття, нерідко можна почути фразу "він впав в обморок". Але не усі здогадуються, що саме не так із цим висловом. Насправді українською мовою так казати неправильно, адже вислів "падати в обморок" є суржиком.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "пустяк": яке правильне слово варто використовувати

Саме тому, коли ми описуємо чиєсь самопочуття, не можна казати "дівчина впала в обморок, тому що перегрілася на сонці", "чоловіку старшого віку стало погано і він впав в обморок у черзі" тощо.

відео дня

Як зазначається у словнику "українського" суржику "Антисуржик", словосполучення "падати в обморок" потрібно замінити на "непритомніти". Отже, описуючи погіршення самопочуття людини, правильно буде сказати, що "людина знепритомніла".

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) присутнє слово "обморок", але зазначається, що воно рідковживане.

В онлайн-бібліотеці "Горох", у якій зібрані різні словники української мови, наводяться такі синоніми до слова "непритомніти" (впадати в непритомність):

  • втрачати пам'ять (свідомість),
  • впадати в забуття (безпам'ять, непам'ять),
  • вмлівати,
  • зомлівати,
  • мліти,
  • обмирати (розм.),
  • обімлівати (розм.) тощо.

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "льготи" і який єдиний правильний варіант цього слова варто використовувати. Замість суржикового слова, яке утворилося від прямого перекладу з російської мови, потрібно використовувати єдине правильне слово.

Також раніше ми розповідали про те, чому неправильно казати "кладбище". Деякі суржикові слова так міцно закріплюються у мовленні, що часто навіть не виникає підозри, що так говорити неправильно.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти