StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому неправильно казати "кладбище": які два слова варто використовувати

13 листопада 2023, 06:25оновлено 15 листопада 2023, 12:59
Деякі суржикові слова так міцно закріплюються у мовленні, що часто навіть не виникає підозри, що так говорити неправильно.
Украинский язык, девушка
Чому неправильно казати "кладбище"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Нерідко, коли хтось зі знайомих розповідає, що він ходив вшанувати пам'ять когось із загиблих близьких йому людей, може вживатися слово "кладбище". Але насправді неправильно казати "він ходив на кладбище", або "на тому кладбищі похована моя прабабуся".

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "стульчик" і "стуло": який єдиний правильний варіант слова

Слова "кладбище" насправді немає в українській мові, це суржик. Замість нього варто використовувати інші два правильні слова.

відео дня

Як зазначається у словнику "українського" суржику "Антисуржик", замість згаданого слова потрібно вживати слова "кладовище" і "цвинтар".

Тому правильно сформульованими будуть наступні фрази: "одразу поза селом було видно велике кладовище", "дорога до міста пролягала повз кладовище з могилами, яким понад сто років" тощо.

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається таке визначення слова "кладовище" – це "місце для поховання померлих; цвинтар, гробовище".

Раніше ми розповідали, чому неправильно казати "часи". Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути, що використовується неправильна назва цього предмета.

Також раніше ми розповідали, чому слово "рубашка" казати неправильно. Є лише одне слово, яке варто використовувати на позначення цього виду одягу.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти