StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "пустяк": яке правильне слово варто використовувати

22 листопада 2023, 03:30оновлено 24 листопада 2023, 15:23
Деякі суржикові слова так міцно увійшли у мовлення, що часто навіть не викликають підозр, коли ми їх чуємо.
Украинский язык, девушка
Чому не можна казати "пустяк"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Коли хтось намагається нам пояснити, що деякі речі такі незначні, що навіть не варті нашої уваги, то може використовувати слово "пустяк". Також таке слово може вигулькувати у розмові, коли хтось нам розповідає, що не варто хвилюватися з того чи іншого приводу, адже ця ситуація не має серйозного значення. Але не усі здогадуються, що насправді таке слово не варто використовувати в українській мові, адже це суржик.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "льготи": є лише один правильний варіант цього слова

Таке суржикове слово закріпилося у мовленні багатьох людей через неправильний прямий переклад з російської мови, де використовується такий термін.

відео дня

Як зазначається у словнику "українського" суржику "Антисуржик", замість слова "пустяк" правильно казати "пусте" або "дурниця". Наприклад, "не варто хвилюватися через цю ситуацію, це пусте".

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається таке пояснення слова "пусте" – "те, що не має істотного значення, не заслуговує уваги; щось поверхове, беззмістовне; не варте уваги або зусиль; дрібниця".

Також у СУМ наводяться такі приклади використання слова "пусте" в українській літературі:

  • "Се не пусте, – Сказав Явтух Рябку: – оце тебе за те По жижках, бра Рябко, так гарно пошмагали, Що Пан із Панею сю цілу ніч не спали" (Гулак-Артемовський, Байки.., 1958, 52);
  • "[Параска:] Гірким життям научилось мов серце почувати недолю. [Іван:] Пустеє, Параско..; мало чого матері не присниться за сина, коли в неї тільки й думок, що він" (Степан Васильченко, III, 1960, 37);
  • "Михайло володів польською мовою, як уроджений поляк, тож йому пусте було базікати з шляхтичем" (Олесь Досвітній, Вибр., 1959, 59).

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "впасти в обморок". Насправді такий вислів є суржиком. Варто уникати його, а натомість використовувати інше словосполучення.

Також раніше ми розповідали, чому неправильно казати "стульчик" і "стуло". Насправді ці слова є суржиком. Замість них в українській мові потрібно використовувати правильний варіант.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти