StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "льготи": є лише один правильний варіант цього слова

14 листопада 2023, 21:42оновлено 15 листопада 2023, 12:59
Замість суржикового слова, яке утворилося від прямого перекладу з російської мови, потрібно використовувати єдине правильне слово.
Украинский язык, девушка
Чому не можна казати "льготи"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Чи доводилося вам чути у розмовах з рідними або знайомими слово "льготи"? Під таким терміном розуміють низку переваг, які надаються частині громадян згідно із законодавством. До таких переваг належать виплата певних коштів або надання іншої допомоги, звільнення від певних податків, оплата навчання з державного або місцевого бюджетів тощо.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "стульчик" і "стуло": який єдиний правильний варіант слова

У законодавстві передбачено, які саме групи людей можуть розраховувати на таку допомогу від держави. Наприклад, сюди відносяться учасники бойових дій, багатодітні або малозабезпечені сім’ї, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інші. Але коли обговорюється тема отримання такої допомоги, насправді в українській мові неправильно використовувати слово "льготи".

відео дня

"Льготи" – це суржик, який утворився від прямого перекладу слова з російської мови. Як зазначається у словнику "українського" суржика "Антисуржик", замість слова "льготи" потрібно казати "пільги".

Отже, правильно буде казати: "Мій знайомий має право на таку пільгу, тому що він брав участь у бойових діях", або "Моя двоюрідна сестра – з багатодітної сім’ї, тому по закону може користуватися такою пільгою".

В Академічному тлумачному словнику української мовим (СУМ) дається таке пояснення слова "пільга" – це "повне або часткове звільнення від дотримання встановлених законом загальних правил, виконання яких-небудь обов'язків".

Але цікаво, що слово "пільга" може використовуватися і в переносному значенні: робити або давати пільгу означає великодушно і не дуже суворо ставитися до чиєї-небудь провини. Наприклад, "Вона ж так старалася, тому треба їй дати пільгу і пробачити помилку, яку вона зробила раніше".

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "знімати квартиру". Замість неправильної суржикової фрази потрібно використовувати інший правильний варіант.

Також раніше ми розповідали, чому неправильно казати "часи". Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути, що використовується неправильна назва цього предмета.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти