StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна вітати з "наступаючим святом": Авраменко вказав на серйозну помилку

15 жовтня 2023, 06:35оновлено 17 жовтня 2023, 12:42
Щоб не припускатися такої помилки, потрібно знати, якими словами можна замінити це слово.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чи можна вітати з "наступаючим" святом/ колаж: Главред, фото: скрін, ua.depositphotos.com

Коли наближаються якісь великі свята, нерідко можна почути, як дехто вітає своїх рідних і друзів, використовуючи вислів "З наступаючим!"

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, чи можна використовувати слово "наступаючий" і що з ним не так.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Як замінити суржикові слова "получається" і "канєшно": відповідь мовознавця

"Чи можна казати "з наступаючим", коли ми вітаємо у переддень свята? Ні, це неправильно, адже українські словники не знають слова "наступаючий". З наступаючим – це банальний суржик", – наголосив мовознавець.

Він пояснив, що є кілька варіантів, якими можна замінити слово "наступаючий".

"А як же радять мовознавці вітати когось у переддень свята? Ось тут є кілька варіантів. Ми можемо сказати "З прийдешнім святом!" (наприклад, з "З прийдешнім Новим роком!"), або "З передсвятом!", – зазначив Авраменко.

У той же час мовознавець каже, що, на його думку, варто вітати зі святом без позначення часової наступності. Краще казати просто "З Новим роком!" або "З Різдвом Христовим!", адже здавна українці саме так вітали своїх родичів.

"А й справді, навіщо наголошувати на часі, коли й так усі чудово розуміють, що ось-ось свято настане. Між іншим, словники дозволяють слово "свято" у множині наголошувати двояко – і "свЯта", і "святА", – підсумував Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, чи можна вітати з "наступаючим" святом:

Раніше Авраменко розповів, як правильно казати – "з другого боку" чи "з іншого боку". Характеризуючи якийсь об’єкт, ми часто кажемо – "з одного боку він такий, а з другого такий". Мовознавець пояснив, чи правильно так казати.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Також раніше мовознавець пояснив, як сказати українською "входить во вкус". В українській мові цей російський фразеологізм можна замінити трьома гарними відповідниками.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти