Чому люди можуть залишитися без стажу та пенсії: пояснення чиновників

18 березня 2024, 09:39
Іноді через помилки українці можуть втратити частину стажу і залишитися без пенсії, повідомляють у Пенсійному фонді.
Пенсіонерка, пенсії
Чому люди можуть залишитися без пенсії / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Іноді через помилки деякі українці можуть втратити частину стажу і залишитися без пенсії. Важливо звертати увагу на заповнені дані в трудовій книжці не тільки під час отримання пенсії, а й одразу, як влаштовуєтеся на роботу. Про це розповіли в Пенсійному фонді України.

Крім того, чиновники перерахували найпоширеніші помилки, які можуть виникнути під час оформлення трудової книжки:

  • дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка мають бути відображені під час прийняття на роботу;
  • зміни в назві підприємства або їхня реорганізація мають бути також зафіксовані;
  • записи в трудовій книжці не повинні бути виконані "іншим чорнилом" після попередніх записів про прийняття або звільнення. Помилки мають бути виправлені окремим записом, який має бути завірений відповідно до вимог.

Також повідомляється, що тільки роботодавці можуть вносити зміни до трудової книжки, якщо вони не є винуватцями неточностей. Зокрема, у разі зміни прізвища важливо вказати відповідний документ (приміром, свідоцтво про шлюб) і дату його видання.

відео дня

З 2021 року в Україні запроваджено електронну трудову книжку. Роботодавці надсилають до Пенсійного фонду скановані копії трудових книжок своїх працівників для забезпечення повної інформації про стаж.

Крім того, ПФУ наголошує, що рішення про нарахування стажу на підставі паперових або електронних документів ухвалюється посадовою особою, а не автоматичною системою.

Пенсійний фонд України (ПФУ)

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, що здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їх виплати; забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України, а також здійснює контроль за їх використанням.

Пенсії в Україні

Нагадаємо, 2024 року в Україні збільшили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію у віці 60 років - тепер необхідно мати страховий стаж у 31 рік. Раніше цей показник становив 30 років.

Також щорічна індексація пенсій призвела до збільшення виплат для військових пенсіонерів, включно з тими, які отримують пенсію по інвалідності. Мінімальні виплати для них зросли на 600-700 гривень, залежно від групи інвалідності та звання.

Крім цього, з 1 квітня частину пенсійних виплат можуть призупинити. Щоб уникнути призупинення, пенсіонери мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року у відділення "Ощадбанку" або в Пенсійному фонді України, або через відеоідентифікацію.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти