Платити за світло вдвічі менше: експерти підказали простий і законний спосіб

5 серпня 2023, 22:45
Після недавнього, червневого, зростання тарифів українці замислюються над скороченням споживання, щоб зменшити суми в платіжках.
Лічильник, чайник
Для економії на електриці, кажуть експерти, потрібно поставити двозонний лічильник / колаж УНІАН

В Україні після червневого зростання тарифів українці напевно замислюються над скороченням споживання електрики – в першу чергу для того, щоб зменшити суми в платіжках. Однак, як пише портал "Обозрєватєль", вже в найближчі місяці від того, як сильно скоротяться обсяги споживання електрики буде залежати сама стабільна робота енергосистеми України.

Зменшити витрату електроенергії потрібно як мінімум в години-пік (з 19:00 до 22:00 годин взимку і з 16:00 до 23:00 влітку). Крім того, експерти радять встановити двозонні лічильники – з їх допомогою і можна буде перерозподіляти споживання світла.

"Незалежно від обсягів споживання електроенергії, якщо встановити двозонний лічильник, економія буде, питання тільки в її розмірі. Якщо споживання електроенергії становить на місяць до 200 кВт-год, то економія не буде такою відчутною, як якщо б споживання становило, наприклад, більше 700 кВт-год і вище, але все одно витрати на плату за спожиту електроенергію будуть зменшуватися", – пояснюють в енергопостачальній компанії ДТЕК.

відео дня

Середня ціна двозонного лічильника становить близько 3,5 тисячі грн. Крім того, період окупності може помітно скоротитися, якщо споживати більше струму за "нічним" тарифом або після подорожчання світла.

Двозонний лічильник в період з 23 вечора до 7 ранку дозволяє платити за тарифом, який на 50% нижче чинного – 1,23 грн/кВт-год. З 7 ранку до 23 вечора діє звичайний тариф 2,64 грн/кВт-год. щомісячна економія на двозонних лічильниках складе від 150 грн до більше тисячі грн (в залежності від того, скільки світла за місяць клієнт використовує. Наприклад, при використанні 400 кВт-год і (за умови, що 60% всього струму клієнт використовує в період з 23 вечора до 7 ранку) щомісяця з двозонним лічильником можна заощадити 288 грн.

Підвищення тарифу на електроенергію в Україні

Нагадаємо, раніше в Міненерго анонсували підвищення тарифів на електрику. З такою заявою виступив заступник керівника відомства Фарід Сафаров.

За словами чиновника, головна причина підвищення тарифів на світло – брак грошей для відновлення енергосистеми після ударів російських окупантів та її підготовки до зимового періоду 2023/2024 років.

З червня 2023 року тариф встановився на рівні 2,64 грн за кіловат-годину.

До того в Україні заявили про плани підвищити для українців тарифи на газ та електроенергію. Про це йдеться в офіційному меморандумі влади країни до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ)

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної і амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", — повідомлялося в тексті.

Експерт Олександр Харченко зазначив, що підвищення тарифу призведе до того, що в середньому платити за світло доведеться 150-250 гривень.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти