Книжкова полиця: артбук "Світ гри Death Stranding" - любов з першого кадру

9 березня 2020, 08:25
Ідеально видана книжка, здатна закохати в себе як фаната останньої гри Хідео Кодзимы, так і просто поціновувача красивого арту.
Death Stranding
Death Stranding - перша гра, що отримала український артбук

Основна проблема подібних текстів - як не перехвалити видання настільки, щоб огляд не перетворився на рекламний матеріал.

Це було реально складно - через кілька зразково виданих коміксів MAL'OPUS випускає перший на українському ринку артбук по грі і відразу задає таку планку якості, що навряд чи хтось найближчим часом зможе скласти конкуренцію.

Особливо приємно, що 256-сторінковий артбук присвячений Death Stranding -останньому проекту похмурого японського генія Хідео Кодзіми; розумному, серйозному висловлюванню про втрату комунікації і зв'язки у світі пост-апокаліпсису, де людство, навіть переживши загадковий вибух і перебуваючи на межі вимирання, продовжує пожирати себе.

відео дня

Зазвичай в рік виходять 1-2 реліза, в які варто грати навіть тим, хто у відеоігри не грає взагалі, і Death Stranding – один з них. Тут органічно злилися мережева механіка, монотонний геймплей, відмінний наратив, голлівудського рівня постановка, ціла низка кінозірок (від Мадса Міккельсена і Нормана Рідуса до Гільєрмо Дель Торро) і соціальний експеримент – Death Stranding буквально змушує хотіти простягнути руку допомоги ближньому своєму, навіть якщо цей ближній – інший гравець за сотні кілометрів від тебе.

Це безрадісний подорож по уламках цивілізації, з ефектними пейзажами, аномаліями, пустельними ландшафтами, лякаючими потойбічними тварюками - величезну роль в сприйнятті Death Stranding, грає, звичайно, сам світ. За нього, як і світи колишніх ігор японського геймдизайнера, відповідальний Едзі Сінкава - художник-візіонер і друг Хідео Кодзіми, який створював зовнішній вигляд персонажів всіх серій MGS.

Власне, велика частина книги - його малюнки, концепт-арти, і начерки. Це візуальне бенкетування дозволяє краще зрозуміти не тільки світ Death Stranding, але і те, як він вигадувався. Cторінки артбуку містять сотні ілюстрацій, креслення, макети будівель, ескізи персонажів, обладнання, локацій, істот, зброї, транспорту – всього, що робило світ гри таким достовірним і привабливим. Короткі коментарі добре пояснюють ігровий контекст, але здебільшого арт говорить сам за себе.

Особливу цінність мають ранні начерки Сінкави, експерименти, що залишилися експериментами, і концепт-арти, як ті, що використовувалися в грі, так і ті, що не увійшли в релізну версію (і знайти які десь крім артбука неможливо). Показано, як вид персонажів змінювався протягом розробки гри аж до свого фінального вигляду - від арту задоволення може отримати навіть людина, яка ніколи не чула про гру, що вже говорити про тих, хто пропадав годинами в атмосферному світі. Загалом, після "Світ гри Death Stranding" стає зрозуміло, чому гра отримала такий глибокий сюжет і багатий лор - в Kojima Productions морочилися над опрацюванням кожної дрібниці.


Важливо! Тим, хто ще не грав (чекає знижок в PS Store або реліз на ПК), краще не заглядати в кінець "Світ гри Death Stranding", щоб не нахапатися спойлерів.


Офіційної локалізації українською, як це зазвичай буває, не існує, але SBT Localization не стали винаходити велосипед і залишили всі імена і терміни майже без адаптації, від якої зазвичай стає тільки гірше – Beached Things, Хартмен, Фреджайл, Дедмен та усі інші в артбуці прописані, як і в оригіналі, і за це окрема велика дяка.

Ну і звичайно, про якість видання - воно практично ідентично книзі від Titan Books, немає тільки золотого напилення і дратуючуї суперобгортки. Тверда обкладинка, вибіркове лакування, відмінна палітурка, яка і потрібна для артбуків (дозволяє розгорнути сторінки повністю без gutter loss), хороші фарби і ідеальної щільності папір, який у МАЛЬОПУСА кращий серед українських видавництв. Це розкішно і з любов'ю виданий широкоформатний (295 х 265 мм) фоліант, який просто приємно тримати в руках, приємно гортати і зберігати на полиці.

Є й мінуси, що перекочували з оригіналу. Так, малюнки не підписані, і якщо художній стиль Сінкави зчитується за версту, то ким є інші автори, можна тільки здогадуватися. Інший мінус - Сему, Хіггсу, Гартмену, Мамі та іншим героям присвячено не так багато місця, як хотілося б, я очікував щонайменше в два рази більше. Третій - коментарі розробників досить лаконічні. З одного боку, це звучить цілком очевидним, коли мова йде про артбук, з іншого, будь-які пояснення рідко що псують, лише додаючи подробиць про улюблену гру. В даному випадку за ними доведеться звертатися в інші місця.

Щодо решти "Світ гри Death Stranding" це абсолютний must have - ідеальний подарунок для фанатів Сінкави і маестро Кодзіми, що дозволяє ще раз оцінити масштаб однієї з кращих ігор 2019 року, її пропрацювання і увагу до деталей.


Конкурс! Ми розігруємо артбук "Світ гри Death Stranding" серед читачів Главреда. Всі подробиці та умови проведення - в нашому телеграм-каналі.

Артбук "Світ гри Death Stranding"
Артбук "Світ гри Death Stranding" / MAL’OPUS

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти