ЗСУ звільнять південь Запоріжчини, а з лівобережжя Херсонщини РФ доведеться тікати – Селезньов

21 листопада 2022, 15:21оновлено 15 грудня 2022, 14:06
Армія України в першу чергу звільнятиме Запорізьку область, про лівобережну частину Херсонщини говорити зарано, вважає Владислав Селезньов.
ЗСУ, війська РФ, Селезньов
Армія України наступного року вийде на кордони 1991 року-Селезньов / 10-та гірничо-штурмова бригада (ілюстративне фото), УНІАН

Армія України звільнила Херсонську область і покращила свій наступальний потенціал на південному фронті. Війська Росії посилюють позиції на захоплених районах Запорізької області та побоюються наступу ЗСУ. Потенційне звільнення Мелітополя зруйнує сухопутний коридор окупантів до Криму та всю їхню логістику на півдні. Після цього впаде і угруповання РФ на лівобережжі Херсонщини.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, журналіст і спікер Генерального штабу ЗСУ в 2014-2017 рр. Владислав Селезньов розповів, чому звільнення півдня Запорізької області стане першим пріоритетом для українських військ, пояснив, чому окупанти РФ будуть тікати з лівобережжя Херсонщини, і назвав терміни звільнення лівого берега Дніпра і всієї України від російських загарбників.

Війська РФ зміцнюються в Запорізькій області і намагаються атакувати. Водночас гауляйтер окупованого регіону заявив, що росіяни чекають наступу ЗСУ у другій половині листопада та грудні. Як розвиватимуться події в регіоні?

Інформація є важливою складовою гібридної агресії РФ. Росіяни часто використовують інформаційні вкидання, щоб розвідати ситуацію, перевірити реакцію українських сил оборони та світової спільноти на злочинні дії російської окупаційної армії. Як діятимуть ЗСУ, ми дізнаємося вже постфактум – коли розпочнуться заходи в рамках контрнаступу сил оборони України.

Повномасштабні маневри армії можливі після того, як Генштаб і силові структури накопичать достатню кількість ресурсів, які дозволять нам впевнено просуватися вперед. Війна сьогодні - це війна артилерії. Для подальшого просування, в тому числі і на запорізькому напрямку, у нас має бути кратна перевага в артилерійських засобах ураження. Як тільки перевагу буде забезпечено, почнеться бойова робота.

Зрозуміло, наразі нам ніхто нічого не скаже. Контрнаступ сил оборони України після проведення підготовчих заходів розпочнеться на запорізькому або донецькому напрямках. Можливо, буде зачищена Луганська область. Ми дізнаємося про все за фактом.

Контрнаступ буде йти. Мета - звільнення всієї території України від російських окупантів.

Що стосується термінів, я орієнтуюся на риторику глави ГУР Міноборони генерала Буданова і посадових осіб американського істеблішменту. Зазначу і заяви колишнього командувача сухопутними військами США в Європі генерала Бена Ходжеса, а також ексспецпредставника США в Україні Курта Волкера. Всі вони в один голос заявляють – до кінця весни 2023-го року вся територія України буде звільнена від російських окупантів у кордонах 1991 року.

Публікуються кадри оборонних ліній військ РФ в захоплених Мелітополі та Бердянську, йде посилення в Маріуполі Донецької області. Як ви вважаєте, чи будуть бої за ці міста, або станеться ще один "жест доброї волі"?

Давайте чітко розуміти. Росіянам не допомогли багаторівневі, багатошарові лінії оборонних укріплень, коли сили оборони України просувалися в рамках контрнаступальної операції. І Росія зробила той самий "акт доброї волі", про який постійно говорять на її пропагандистських каналах.

Для нас повинно бути очевидно – ніякого "акту доброї волі" не було. Відступ окупаційної армії і РФ – наслідок скоординованих і систематизованих дій ЗСУ, спрямованих на знищення бойових можливостей загарбників. Аналогічна ситуація буде і на інших ділянках фронту, в тому числі і на запорізькому напрямку.

Дуже важливо, щоб армія України накопичила велику кількість артилерійських снарядів і ракет для РСЗВ HIMARS. Ця зброя дозволяє нам системно і планомірно знищувати військовий потенціал ворожого угруповання, що діє на цій ділянці фронту. Відбувається знищення складів з боєприпасами, місць скупчення техніки та особового складу, командних пунктів, і пунктів управління противника.

У нас є можливість максимально послабити угруповання військ РФ, яке діє у запорізькій області. І ворог, у якого не буде ресурсів, не зможе чинити нам серйозний опір. У ситуації, коли противник буде ослаблений, контрнаступ ЗСУ буде проходити досить легко, а втрати в наших лавах стануть мінімальними.

Як ви вважаєте, наскільки серйозно вплинув вибух на Кримському мосту на забезпечення південного угруповання військ РФ?

Російські пропагандисти після бавовни на Кримському мосту говорили, що буквально протягом 2-3 тижнів міст буде відновлений і використовуватися за призначенням. Але зараз стало очевидно - відновлення пропускної здатності естакади затягується. На думку експертів, Кримський міст відремонтують десь до середини 2023 року.

Пошкодження на залізничній гілці Кримського мосту призвели до того, що його пропускна можливість серйозно знизилася. Росіяни для переміщення своїх вантажів військового призначення використовують в першу чергу залізничні лінії. Наприклад, вантажопідйомність одного стандартного військового ешелону становить близько 5 тисяч тонн. Машина, навіть великовантажна, здатна за раз перевезти тільки 30 тонн вантажу. Можна уявити, наскільки погіршилася логістика. Тому для перевезення вантажів використовується переважно залізниця.

Кримський міст серйозно пошкоджений, ремонтні роботи тривають. На даний час і в найближчій перспективі вони не зможуть використовувати естакаду зі 100% ефективністю.

Саме тому росіянам важливо утримати контроль над залізничною лінією, яка йде з тимчасово окупованого Донецька – через Волноваху – в напрямку На Мелітополь. Залізничний маршрут зараз є ключовим маршрутом забезпечення угруповань російських окупантів, що діють на півдні Запорізької та Херсонської областей.

У разі успіху ЗСУ на південному напрямку логістика російських військ буде повністю відрізана?

Військам РФ вкрай важливо утримати коридор між тимчасово окупованими Донецьком і Кримом. Якщо ЗСУ вдасться звільнити Мелітополь, загарбники більше не зможуть використовувати сухопутний коридор для забезпечення своїх підрозділів.

Як ви вважаєте, коли армія України може звільнити Запорізьку область? До кінця поточного року чи вже навесні 2023-го?

Все залежатиме від дій Збройних сил України. Немає розуміння того, на якій саме ділянці російсько-українського фронту почнуться події. До того ж ми не знаємо, як скоро і в яких обсягах армія отримає достатню кількість боєприпасів до реактивних систем залпового вогню HIMARS і снарядів калібру 155 мм для артилерійських систем.

На засіданні Контактної групи Раммштайн-7 було ухвалено рішення про передачу Україні боєприпасів і ракет. Однак інформація про їх кількість засекречена. Тому прогнозувати складно.

Як звільнення Запорізької області позначиться на перспективах деокупації лівобережжя Херсонщини, Криму та Донбасу?

Думаю, ВСУ в першу чергу звільнять південь Запорізької області. Зараз немає технічної можливості форсувати Дніпро в нижній течії річки - з правого на лівий берег. На лівому березі працюють наші спецпризначенці - підрозділи, які входять до складу українських партизанів. Проводять точкові збройні акти, спрямовані на знищення пунктів управління і важливих об'єктів радіотехнічної розвідки противника.

Однак не можна сказати про те, що у ЗСУ є можливість масово використовувати бронетехніку на лівому березі Дніпра. У ситуації, коли мости пошкоджені, навряд чи можна говорити про організацію стабільного перекидання вантажів військового призначення через Дніпро. Тому про звільнення південної частини Херсонської області говорити поки зарано.

Можливість звільнити південь Запорізької області більш реальна. Але все залежить від того, в які терміни сили оборони України зможуть зібрати достатню кількість ресурсів для подальшого просування в рамках контрнаступу.

Поки ми не можемо міркувати про сценарії звільнення Криму?

Безумовно, щоб говорити про Крим, має бути вирішене питання звільнення півдня Запорізької та Херсонської областей. Тут справедливим буде нагадати про заяву генерала США Бена Ходжеса, який упевнений, в тому, що у ЗСУ в рамках контрнаступу буде можливість звільнити лівий берег, в тому числі і південь Запорізької області до кінця 2022 року. При цьому з південної частини Херсонщини росіяни будуть змушені тікати, оскільки у них не буде можливості забезпечувати все своє лівобережне угруповання.

Після звільнення півдня Запорізької та Херсонської областей можна буде розглядати можливість звільнення Криму. Процес вже йде.

Як ви думаєте, в перспективі слід очікувати битви за Крим, або війська РФ посиплються раніше і вдасться звільнити півострів меншими зусиллями?

Пропаганда РФ говорить про Крим як про непорушну фортецю, проте це неправда. Високоточна далекобійна артилерія дозволить звести нанівець всі переваги російської окупаційної армії. В першу чергу, штурмову авіацію та інші засоби вогневого ураження. Ми бачимо, що відбувається на військових аеродромах в глибині окупованого Криму. У Збройних сил України є можливості і ресурси знищувати ворожу техніку в пунктах її дислокації.

Як ви оцінюєте перспективи звільнення півночі Луганської області?

Думаю, просування ЗСУ на Сватівському напрямку більш перспективне, ніж у бік Рубіжного, Лисичанська та Сєвєродонецька. Справа в тому, що на Сватівському напрямку російська армія зосередила менше сил і засобів з числа підрозділів, які беруть участь у так званій СВО. У напрямку Рубіжного і Лисичанська багато ворожої артилерії і ч*обиків, яких вони пачками відправляють, щоб забезпечити щільність бойових порядків і ускладнити просування українських військ.

Виходить, в найближчі декілька місяців, можливо, є шанс звільнити ту частину Луганської області, яка була захоплена після 24 лютого?

Так, просування йде. Українські сили оборони на окремих ділянках фронту знаходяться приблизно в 15 кілометрах від лінії окупованого Сватового. Просування ЗСУ сповільнюється через погодні умови, обмеженість сил і засобів, які раніше дозволяли досить активно просуватися вперед. Армія України демонструє розумний підхід до використання ресурсів. Для генералів життя і здоров'я кожного українського захисника безцінне.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти