Реінкарнація Народного фронту або союз з Разумковим: чого чекати від Авакова після відставки

15 липня 2021, 09:00оновлено 15 липня 2021, 09:59
Арсен Аваков пішов з посади не просто так, а заради підготовки політичного проекту для майбутніх виборів
Аваков
Арсен Аваков написав заяву про відставку / УНІАН

У четвер, 15 липня, Рада збирається розглянути відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Нагадаємо, що два дні тому, 13 липня, стало офіційно відомо про те, що міністр внутрішніх справ написав заяву про відставку. Однак його добровільний відхід з поста викликав у всіх подив, адже Авакова багато хто вважав "вічним" міністром (що, до речі, не дивно, оскільки він пробув у кріслі глави МВС більше 7 років – більше, ніж будь-який інший міністр Кабміну за всі роки незалежності).

Експерти, опитані Главредом, зазначають, що Аваков пішов з доброї волі в силу низки причин. І є велика ймовірність, що його відхід насправді пов'язаний із вичікуванням кращих можливостей для майбутнього політичного проекту.

відео дня

Чотири причини піти "за власним бажанням"

Зазначимо, що за час каденції Авакова в МВС чутки і навіть конкретні приводи для відставки виникали кілька разів – так, його відставки вимагали після історій з перестрілкою копів в Княжичах під Києвом, горезвісними "рюкзаками Авакова", вбивства поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова і низки інших гучних скандалів, але жоден з них так і не увінчався успіхом, закріпивши за Аваковим статус буквально непотоплюваного міністра в українському уряді.

Вже зараз в експертному середовищі називають кілька версій раптової згоди глави МВС піти з посади після стількох років.

Перше - систематичний тиск з боку Банкової та особисто-голови офісу президента Андрія Єрмака протягом, щонайменше, останніх півроку.

"Єрмак хотів монополізувати всю владу по своїй вертикалі. Він давно конфліктував з Аваковим, за що останнього активно атакували ЗМІ і блогери, наближені до офісу президента. Тому фактично він свого домігся", - розповів Главреду політолог, кандидат наук з державного управління Віктор Таран.

Адже фактично Аваков у силовій вертикалі був єдиною людиною не з пулу президента, хоча завжди публічно підкреслював свою лояльність до Зеленського.

"Є підозри, що Авакова вирішили звільнити, бо він набрав занадто велику вагу. Міністр, у якого є в підпорядкуванні 300 тисяч чоловік, багато з яких з рушницею і який має вплив на вулицю-це велика загроза. І так як будь - яка залежність обтяжує, людина буде намагатися цю залежність нівелювати або зовсім від неї позбутися", - пояснює поспіх зі звільненням директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Друга версія - невдоволення Зеленського розслідуванням вбивства журналіста Павла Шеремета. Експерти підозрюють, що показово звільнити Авакова збиралися 20 липня, в річницю вбивства Павла Шеремета. Однак своїм ходом із заявою про звільнення Аваков фактично сплутав карти Банковій.

читайте такожЧому Аваков різко захотів у відставкуТретя версія - геополітична, в якій Аваков міг захищати себе. "Зараз посилюється тиск на Україну і західні партнери наполягають на тому, щоб влада максимально швидко імплементувала формулу Штайнмаєра в українське законодавство провели восени вибори в ОРДЛО – заяви Меркель після зустрічі з Зеленським це красномовно підтверджують. Партнери поспішають, тому що вони вже втомилися від війни з Росією і хочуть з нею помиритися, натиснувши на Україну. Якщо Зеленський збереться робити те, що хоче захід, то ми прекрасно розуміємо, якою буде реакція "вулиці". І Аваков, ймовірно, не захотів брати на себе відповідальність, щоб його не називали "жандармом режиму", адже це не його режим і не його гра", - пояснив Таран.

Також експерт звертає увагу на те, що за непідтвердженою інформацією, під час зустрічі в.о. тимчасового повіреного у справах США в Україні Джорджа Кента з Аваковим 12 липня, міністра МВС нібито також переконували піти з посади.

Четверта версія - погіршення внутрішньополітичної та економічної ситуації в Україні. Вже зараз на осінь планують чергове підвищення тарифів і готується низка політичних акцій з боку опозиції до влади через земельну реформу, що може спровокувати масштабні протести. І тоді владі знадобилася б людина, яка б могла вивести силовиків на вулиці і придушити протести. Однак, своєю відставкою Аваков дав зрозуміти, що не захотів брати в цьому участі.

Людина Авакова, але не на 100%

Денис Монастирський
Дениса Монастирського хочуть призначити замість Арсена Авакова / Слуга народу

Того ж дня, як стало відомо про відставку Авакова, президент Володимир Зеленський оголосив його наступника - нинішнього голову парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса монастирського.

За словами голови фракції Слуги народу в парламенті Давида Арахамії, голосувати за його призначення в Раді збираються вже 16 липня. "Я думаю, що за монастирського буде більше 300 голосів", — зазначив депутат.

Самого монастирського вже встигли назвати креатурою поки ще чинного глави МВС. І, судячи з його офіційної біографії, неспроста, оскільки Монастирський деякий час працював помічником екс-нардепа Народного фронту і нинішнього заступника Авакова, Антона Геращенка. При цьому Монастирський, будучи юристом, також встиг попрацювати і на Зеленського - в 2007 році він працював юристом в юридичній компанії Hillmont Partners, адвокати якої домагалися визнання неправомірної скасування держреєстрації телесеріалу "Свати", випущеного дітищем Зеленського – кінокомпанією з орбіти "95 кварталу".

До слова, сам без п'яти хвилин міністр назвав своє призначення не інакше як "жертвою". На думку експертів, таке ставлення до майбутньої посади цілком логічно, бо є великі сумніви, що його приймуть на новому місці.

читайте також"Йду на жертву": Монастирський погодився очолити МВС замість Авакова"Відставка Авакова нічого не означає, оскільки за 7 років на посаді він наповнив всю систему МВС "своїми" людьми-як новими кадрами, яких він сам виховав, так і старими, яких він залишив на посадах і врятував від люстрації. Тому вплив на МВС у нього точно залишиться, кого б не поставили замість нього. Говорити про те, що Монастирська на всі 100% людина Авакова, я б не став – це більше про Антона Геращенка або Зоряна Шкіряка. Тому у мене є великі сумніви в тому, що Монастирський самостійно впорається з такою "машиною", так як у нього немає ніякого управлінського досвіду. Керувати МВС-дуже велика авантюра, так як це свого роду кастова структура, де щоб стати своїм, потрібно бути або з системи, або бути колишнім міліціонером. Монастирський може бути чужим для системи, але його туди ставлять, тому що у Зеленського Кадрова катастрофа", - переконаний Віктор Таран.

"МВС - це держава в державі, і швидко взяти його під контроль надзвичайно складно. Як мінімум, це призначення всіх своїх керівників обласних управлінь МВС, на що необхідно по-хорошому від трьох до шести місяців...неможливо управляти МВС віддалено, які б дружні стосунки не були у колишнього і нового міністра. Вплив з боку офісу президента завжди буде більш прямим. У цьому сенсі Монастирський-людина офісу президента, а не Авакова", - зазначає політичний аналітик Олександр Кочетков.

Крім того, існує думка, що Монастирський може виявитися тимчасовою заміною. Однак директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик в цьому сумнівається: "Кандидатура монастирського називалася ще з 2019 року. Люди, які з ним раніше працювали, вважають його сильною і професійною фігурою, а тому він навряд чи буде тимчасовим або проміжним. Питання в іншому-наскільки йому вдасться перебудувати роботу міністерства під себе і контролювати силовиків і чи зможе він у разі ускладнення ситуації на "вулиці" керувати відомством і придушити протести. Від цього і залежатиме його подальша кар'єра і перебування на посаді", - говорить Кулик.

Чи будуть голоси

Як би там не було, але, як переконані експерти, є ризик того, що Авакова в Раді можуть і не звільнити. На це вказує навіть той факт, що його відставку не рекомендував профільний комітет, доручивши депутатам самостійно вирішити долю керівника силовиків.

Віталій Кулик зазначає, що попри те, що станом на ранок середи голосів вистачало.

Однак перед голосуванням все може різко змінитися.

Адже частина депутатів у слузі народу, які пов'язані з олігархічними групами, ще остаточно не вирішили, бо не почули для себе відповідей на питання кадрової політики. З цим, якраз і пов'язані чутки про пакетне голосування за відставку не тільки Авакова, а й ряду інших міністрів.

І якщо голосів буде менше, то у Зеленського можуть виникнути проблеми, тим більше, що Батьківщина, на яку іноді покладався президент, вже заявила про відмову підтримати звільнення глави МВС.

Візьметься вичікувати час для нового політпроекту

Якщо ж відставка все ж таки відбудеться, то ключовим питанням у цьому випадку залишається те, чим займатиметься Аваков після. Всі опитані головредом експерти запевняють, що інформація про те, що Аваков нібито може балотуватися на пост мера Харкова, не відповідає дійсності.

"Він точно не буде йти в мери, так як після його нинішніх позицій для нього це занадто дрібно. Він мріяв або про прем'єрство, або про віце-прем'єрство з контролем силового блоку, а не займатися каналізацією і прибиранням вулиць. У нього достатньо ресурсів, щоб контролювати процес і, в тому числі, впливати на вибори в Харкові (що він вже і так робить)", - говорить Таран і зазначає, що Аваков може на деякий час "взяти паузу".

Політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк припускає, що після паузи Аваков може повернутися до реінкарнації "Народного фронту" - політичного проекту, куди знову можуть увійти Яценюк і Гройсман.

"Вони всі органічно виглядають на одному електоральному полі і можуть створити конкуренцію Петру Порошенку. Для нового проекту поки немає можливостей-незважаючи на те, що у нього є ресурси, навряд чи він буде успішним, так як сам по собі Аваков досить токсичний. Але як ресурсний гравець він може додати додаткової вартості багатьом партіям", - вважає Октисюк.

"Аваков після звільнення може брати участь у конструюванні нового політичного проекту. Називаються різні конфігурації, зокрема, в союзі з Разумковим. Тоді він і буде зацікавлений у прискоренні дострокових парламентських виборів. Але те, як швидко вони домовляться, як себе бачить Аваков – як публічного політика чи сірого кардинала – буде видно пізніше. Зараз у нього є своя клієнтелла, з якою він може запитати в разі створення нового проекту. Крім того, він контролює парамілітарні формування, які все ще на нього орієнтуються і не скоро відбудеться процес перехоплення управління новим міністром або іншими гравцями. І найменше я вірю в те, що він сяде за мемуари – він явно буде залишатися в активній політиці і пробувати на розклад, як через своїх депутатів у Раді, так і через залишки свого впливу", - переконаний Кулик.

Тим більше, що в разі неконтрольованої ситуації восени, Зеленський може звернутися до нього за допомогою і вже тоді Аваков знову може повернутися у владу, але вже на вигідних йому умовах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти