Передвиборчі страхи Трампа: чи можливе перенесення виборів у США

13 серпня 2020, 07:21
Експерти пояснили Главреду, чому американський президент заговорив про доцільність перенесення виборів, і оцінили ймовірність такого сценарію.
Дональд Трамп
Експерти пояснили, чому Трамп заговорив про перенесення виборів у США / GettyImages

Схоже, чим ближче президентські вибори в США, тим менше впевненості у власних шансах на перемогу залишається у Дональда Трампа, а тому часом він виступає із суперечливими заявами.

Бачачи не райдужну для нього соціологічну картину, Трамп публічно висловив ідею про перенесення виборів, чого за всю історію Сполучених Штатів не траплялося – ні під час Громадянської війни, ні під час Великої депресії, ні під час Другої Світової. Заява прозвучала як зондування ґрунту – Трамп зазначив, що масове голосування поштою через пандемію коронавирусу призведе до "найбільш шахрайських виборів в історії" і стане "справжньою ганьбою для США". А тому він задався питанням: "Відкладемо вибори, поки люди не зможуть голосувати належним чином, надійно і безпечно?".

Ідею категорично відкинули в Конгресі, причому одностайно – і демократи, і однопартійці Трампа – республіканці.

відео дня

Крапки над "i" розставили і в Білому Домі: керівник апарату Марк Медоуз запевнив, що президентські вибори в США відбудуться за графіком – 3 листопада, а президент має намір на них перемогти.

Фантастичний сценарій

Для перенесення дати президентських виборів у Сполучених Штатах бажання президента недостатньо. Та й повноважень у нього таких немає.

Відповідно до американської Конституції, це право закріплено за Конгресом, але він не користувався ним навіть у періоди найбільших потрясінь у Штатах. І, судячи з єдиної позиції республіканців і демократів щодо ідеї Трампа, пандемія коронавирусу також не змусить їх зробити виняток.

"Трамп лише натякнув про своє бажання перенести вибори, але у відповідь на цей натяк пішла жорстка реакція. Причому незадоволені цією ідеєю виявилися і демократи, і республіканці. У цю виборчу кампанію вже влили занадто багато грошей і політичного капіталу, щоб відмовитися від виборів. Ні демократи, ні республіканці не зацікавлені в цьому, інакше просто втратять момент", – пояснив Главреду експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

читайте такожТрамп не здасться без бою: чи можуть США перенести вибориНа думку експерта, затягування виборів для американської політичної культури виглядає як намагання узурпувати владу.

В свою чергу, політичний аналітик і колишній народний депутат України Тарас Чорновіл розцінює заяву Трампа як балаканину, яка не заслуговує уваги.

"Коли Трамп говорить про те, чого він не вирішує, це потрібно розцінювати як бажання "потріпатися". Рішення про перенесення виборів приймає виключно Конгрес, який уже відкинув цю ідею. Відповідно, в своєму бажанні перенести вибори Трамп залишається в гордій самоті", – переконаний Чорновіл.

Тож на даний момент сценарій перенесення виборів у США виглядає як фантастичний.

"Хіба що відбудуться якісь події, що сприяють перенесенню. Можливо, це буде пов'язано з пандемією коронавирусу, коли ситуація стане настільки критичною, що американське суспільство саме змусить політиків зачекати з виборами. Але, чесно кажучи, і цей сценарій малоймовірний", – резюмував політичний аналітик Інституту євроатлантичних досліджень Володимир Горбач.

Джо Байден
Підтримка Байдена, яка протягом останнього часу зростає, ще не гарантує його перемоги / GettyImages

З чим пов'язана передвиборча метушня Трампа

Суперечливі заяви про перенесення виборів свідчать про невпевненість Трампа у власній перемозі і пошук способу вирішити цю проблему. Адже соціологія демонструє постійне зростання підтримки його опонента Джо Байдена.

Так, згідно з опитуванням, проведеним телеканалом ABC і газетою The Washington Post, за три з половиною місяці до президентських виборів в США відрив Байдена від Трампа збільшився на 15%. На аналогічну тенденцію вказує і опитування Fox News, тільки відрив менший – 8%.

"Ця "метушня" Трампа пов'язана з тим, що він все більше і більше втрачає віру в свою перемогу на виборах. Опитування громадської думки показують, що відрив Байдена від нього збільшується, а це значить, що шанси Трампа тануть на очах. Тому як один із варіантів "вирішення цієї проблеми" Трамп розглядав можливість перенесення виборів", – пояснив дипломат, керівник Центру досліджень Росії, екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

На думку Ілії Куси, Трамп дуже боїться програти і вважає, що всі, окрім його команди, працюють проти нього, а, висловивши обережний натяк про перенесення виборів, він просто намагався прозондувати ґрунт, але зіткнувся з жорсткою критикою.

"Як сказав один з американських політичних аналітиків, якщо ти перемагаєш на виборах, то навряд чи будеш замислюватися над тим, щоб їх перенести. Трамп програє Байдену і дуже боїться такого результату. Він вважає, що всі навколо, крім нього і його команди, вся ця бюрократія, "глибинна держава", все це болото, працюють проти нього. Він абсолютно не довіряє структурам, які будуть підраховувати голоси, зібрані поштою", – вважає експерт.

Крім того, за словами Куси, велике значення для Трампа мав ще один чинник – рішення Верховного суду про те, що Колегія вибірників повинна голосувати не на свій розсуд, а виключно за того кандидата, за якого проголосувала більшість людей у штаті:

читайте такожЩо спільного між Трампом, Лукашенком і Путіним"Відповідно, якщо більшість – за Байдена, то якими б там не були думки у члена Колегії, він зобов'язаний голосувати за Байдена теж, тому що так вирішило населення штату. Це вплинуло на штаб Трампа, оскільки таке рішення знімає проблему, через яку в США часто сперечалися: мовляв, де гарантія, що Колегія вибірників не проголосує за Трампа, хоча більшість штату буде за Байдена, або буде маленький розрив, але вони проголосують за Трампа з особистих переконань, або їм хтось "занесе". Зараз цю колізію прибрали, і Трамп тепер не впевнений у своїй перемозі, тому що битву за колегію штатів він поки що програє".

Однак, переконавшись у тому, що ідея про перенесення виборів, не знайшла відгуку ні в американському суспільстві, ні в Конгресі, Трамп відступився і через добу заявив, що не хоче переносити вибори. Більше того, йому пояснили, що нічого хорошого з цього не вийде.

"Трампу дали зрозуміти, що, відкладаючи вибори, він ризикує ще більше – його популярність ще більше просяде. Він – людина імпульсивна, швидко змінює свої погляди під впливом тих чи інших фактів або факторів. Відповідно, усвідомивши ризики, він змінив свою точку зору і зробив другу заяву", – вважає Огризко.

Чому Трамп дарма сподівався на перенесення виборів

Опитані Главредом експерти зійшлися в думці про те, що, навіть якщо б Дональду Трампу вдалося домогтися перенесення президентських виборів у США, це навряд чи суттєво підвищило б його шанси на перемогу.

"Перенесення виборів навряд чи сприяло би зростанню рейтингу Трампа, оскільки його шанси на перемогу різко скоротилися через епідемію коронавирусу. Якщо вона знову почне набирати обертів, буде зростати кількість хворих і померлих, це негативно відіб'ється на Трампові і його підтримці, оскільки він, на думку американців, неадекватно і вкрай легковажно реагує на цей виклик", – вважає Володимир Горбач.

Водночас Ілія Куса не виключає, що у Трампа в рукаві є козирі, про які ми не знаємо, і які він міг би задіяти, домігшись відтермінування. Однак він визнає, що якщо процес буде розвиватися так само, як і зараз, і якщо не втрутяться якісь "чорні лебеді", то перенесення виборів нинішньому американському лідерові особливо не допоможе.

Чим для Трампа небезпечне дистанційне голосування

Основною причиною, з якої президент США Дональд Трамп вважав за доцільне перенести президентські вибори, він називав недосконалість дистанційного голосування (поштою), до якого неминуче доведеться вдатися в умовах пандемії Covid-19. Він неодноразово підкреслював, що такий спосіб голосування відриває широкі можливості для фальсифікацій, а тому не можна бути впевненим у надійності і правдивості такого способу.

Однак для Америки ця форма голосування не нова, і ніхто не ставив під сумнів результати такого голосування.

На думку Ілії Куси, особливе ставлення Трампа до віддаленого голосування зумовлене декількома причинами:

  • він не довіряє структурам, які будуть підраховувати голоси;
  • у Трампа патологічний острах середньої бюрократії, яку свого часу він назвав "вашингтонським болотом" і обіцяв його "осушити";
  • голосування поштою простіше для молоді, яка не хоче йти на дільниці і по шість годин стояти в черзі, щоб віддати свій голос. А на цей електорат працює Байден, тому, безумовно, Трамп цього боїться, усвідомлюючи, що демократам буде легше мобілізувати свій електорат на дистанційне голосування;
  • в умовах пандемії, коли толком немає можливостей виступати наживо, мобілізовуючи свій електорат, Трампу працювати складно: він – людина старої формації, і в дистанційному голосуванні для нього занадто багато невідомих.

Тарас Чорновіл вважає побоювання Дональда Трампа з приводу дистанційного голосування виправданими.

"Виборець Трампа – це консервативні люди, які ходять на вибори, живуть в "одноповерхової Америці", і саме їхні голоси Трамп розраховує зібрати під час класичних виборів. Він знає, як апелювати до цих людей. При цьому він розуміє, що велика кількість асоціальних елементів, на яких робить ставку Байден, на вибори не потрапляє, частина з них працює бог зна де і не встигає потрапити на голосування, частина живе в нетрях... Тож Трамп справедливо вважає, що в разі голосування поштою більше виборців Байдена зможуть взяти участь у виборах і віддати свій голос. Відповідно, чим менше таких людей проголосує, тим краще для Трампа", – зазначив політичний аналітик.

Однак експерти не виключають, що до листопада в США придумають щось нове, і ситуацію, що склалася, Трамп зможе викрутити на свою користь. А тому на Трампі ще зарано ставити хрест.

Чи дійде справа до фальсифікацій?

Чи може сам нинішній президент США вдатися до нечесної боротьби і скористатися можливістю підробити результат – питання відкрите. Як каже Володимир Горбач, голосування поштою в американських умовах дійсно дуже вразливе і відкриває широкі можливості для зловживань, які в Штатах теж існують.

"Чи може Трамп використовувати цю ситуацію на свою користь? В окремих штатах, думаю, так. Там, де його прихильники можуть контролювати ситуацію, і, якщо вони зважаться на таке, вони можуть підтасовувати голоси на користь Трампа. Я б цього не виключав", – зазначив Горбач.

Володимир Огризко дотримується іншої думки.

читайте такожЗмова з Росією: як демократи будуть знищувати Трампа перед виборами"Вибори для американців – це "священна корова". Тому, власне, і була настільки жорсткою реакція на спроби Росії впливати на хід виборчої кампанії в Штатах. Для американців право чесного вибору – це щось сакральне, тому ризикнути і піти на фальсифікації – це гірше будь-якого імпічменту. На кандидата, який зважиться на це, буде чекати політична прірва і політична смерть, якщо не кримінальна відповідальність. Тому на такі речі при всій його ексцентричності Трамп не піде", – запевнив екс-міністр.

У те, що нинішній президент США спробує сфальсифікувати результати голосування, не вірить і експерт Ілля Куса, проте з іншої причини – сфальсифікувати вибори в Америці набагато складніше, ніж в Україні.

"Хоча порушення, звичайно, були завжди, але не такі масові і не такі примітивні, як у нас. Однак, щоб сфальсифікувати результат у США, у кандидата повинен бути повний контроль над людьми, які будуть це робити, тобто над чиновницьким апаратом. У Трампа з цим проблеми – у нього з чиновницьким апаратом не дуже хороші відносини, тому йому навряд чи це вдасться. До того ж, це просто небезпечно, адже Штати – не Україна ", – підсумував Куса.

Яким ексцентричним не був би Трамп, він не буде фальсифікувати результати виборів, вважають експерти
Яким ексцентричним не був би Трамп, він не буде фальсифікувати результати виборів, вважають експерти

Чи прийме Трамп поразку?

Трамп чітко дав зрозуміти, що не виключає в разі свого програшу спробу оскарження результатів у судах. Проте Ілія Куса вважає, що далі символічних судів справа не зайде.

"Якщо Трамп програє з великим розривом, то навряд чи він зможе зробити щось серйозне. Якщо ж буде невеликий розрив, він може подати до суду і вимагати перерахунку голосів. Чи повториться ситуація 2000 року у Флориді, коли Джордж Буш-молодший переміг Альберта Гора – тоді була мутна історія з перерахунком голосів", – зазначив Куса.

читайте такожТрампа з Білого Дому доведеться насильно виганяти армії СШАПри цьому експерт переконаний, що вдатися до якихось радикальних кроків Трампу не дозволить ні Конгрес, ні республіканці, адже одна справа – гра політичними гаслами, інша – реальне перешкоджання вступу на посаду президента, що переміг на виборах.

"Республіканці зовсім не зацікавлені знищити свою спадщину таким шляхом... У разі програшу Трампа республіканці спокійно підуть в опозицію, а бути опозицією – простіше: вони будуть критикувати будь-яку дію демократів, постійно нагадуючи про "успіхи Трампа". Якщо раптом Трамп наважиться на радикальні кроки, щоб зберегти владу за собою, особливо – силовим шляхом, це знищить республіканців як партію – вони не допустять такого. До того ж, у Трампа немає законних інструментів, щоб утриматися при владі в разі провалу на виборах. Хіба що переворот... Але для цього необхідно, щоб Трампа оточували дуже лояльні люди, його фанати, в тому числі з силових структур. А всього цього зараз не спостерігається", – вважає Куса.

Водночас Володимир Горбач переконаний: Трамп до останнього буде чіплятися не стільки за владу, скільки за суспільну увагу до своєї персони, і для цього він може використовувати в тому числі й суди.

"Під час судових процесів він буде говорити про те, які прекрасні часи були при ньому, як він зробив Америку великою, і буде пропонувати повторити це again and again, і ще кілька разів again. Але, якщо він занадто сильно вчепиться в президентське крісло, то американський істеблішмент його швидко звідти посуне. Тож судитися він може скільки завгодно, але фізично не покинути Білий дім – навряд чи", – резюмував Горбач.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти