Заборона TikTok у США та Україні: що кажуть експерти

27 квітня 2024, 10:00
755
В Україні вже почали блокувати окремі акаунти користувачів, але заблокувати всю соцмережу одразу - вкрай складно.
тік ток, tik tok, заборона
У США ухвалили закон про заборону Tik Tok - чи заблокують соцмережу в Україні / Главред

24 квітня президент США Джо Байден підписав законопроєкт 8038 про повноваження президента запроваджувати певні санкції щодо Росії, Ірану та для інших цілей, який передбачає потенційну заборону соцмережі Тік Tok на території Сполучених Штатів. Паралельно з цим в Україні також робляться кроки з блокування цієї соцмережі, але поки що - тільки окремих акаунтів. Главред розбирався, чи заборонять TikTok в Україні та що чекає на соцмережу та її користувачів у майбутньому.

Закон про заборону тік-току - що відомо

Ухвалити закон про заборону популярної соцмережі у Штатах вдалося з другої спроби. До цього ще 2020 року спробу заборони ТікТок робив тодішній президент Дональд Трамп - на той час він намагався зробити це за допомогою виконавчого указу, однак тоді проти заборони виступили американські суди.

У рамках нової спроби, першу пропозицію законодавців Палата представників США схвалила ще 13 березня поточного року, але пізніше закон на деякий час застряг у Сенаті та був ухвалений тільки 24 квітня, поруч з голосуваннями за військову допомогу Україні, Тайваню та Ізраїлю.

відео дня

Згідно з документом, компанія-власник соцмережі, китайська ByteDance, має продати американські активи TikTok до 19 січня 2025 року.

Наміри американських законодавців щодо заборони соцмережі пов'язані із занепокоєнням як самих законодавців, так і представників розвідки США через те, що власник TikTok може поставити під загрозу дані користувачів зі США. Переважно це пов'язано з китайським законом про національну безпеку, що може змусити компанії, розташовані там, передавати внутрішню інформацію.

Генеральний директор компанії Шоу Чу назвав закон "неконституційним" і наголосив, що він "знищить" 170 мільйонів користувачів платформи у США та 7 мільйонів компаній, які працюють із додатком. Для розуміння - загалом кількість користувачів тік-току у світі налічує близько 1,6 мільярда осіб, і частка американських користувачів досить велика.

Тепер компанія має намір оскаржити закон у суді, що потенційно може продовжити термін його виконання. Юристи компанії можуть апелювати до першої поправки до Конституції США (заборона на утиски релігії та свободи слова). До слова, 2022 року штат Монтана вже заборонив застосунок, проте федеральний суддя заблокував це рішення, пославшись на необхідність захисту свободи слова.

У яких країнах уже заборонено TikTok

Станом на сьогодні, повну заборону соцмережі дозволили собі всього кілька країн. Однією з таких держав є Північна Корея, де суворо заборонено доступ до глобального інтернету.

Також TikTok після приходу до влади Талібану потрапив під заборону в Афганістані - бойовики вважають, що платформа "вводить молодь в оману". Застосунок заблоковано і в Ірані.

TikTok

TikTok ("ТікТок") - сервіс для створення і перегляду коротких відео, що належить пекінській компанії "ByteDance". Запущена 2018 року міжнародна версія є провідною відеоплатформою для коротких відео в Китаї та стає дедалі популярнішою в інших країнах, ставши одним із застосунків, які найшвидше зростають і які найчастіше завантажуються, пише Вікіпедія.

На початку березня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, TikTok обмежив доступ до застосунку росіянам: користувачі не могли дивитися іноземні ролики і завантажувати нові. Пізніше росіяни навчилися обходити ці обмеження, однак після набрання чинності російським законом про "фейки", соцмережа офіційно оголошувала про вихід із РФ. "У світлі нового російського закону про "фейкові новини" у нас немає іншого вибору, окрім як призупинити пряму трансляцію і новий контент для нашого відеосервісу, поки ми розглядаємо наслідки цього закону для безпеки. Нашу службу обміну повідомленнями в застосунку не торкнеться", - заявляли в компанії.

Примітно, що в Білорусі, незважаючи на обмеження з боку режиму Лукашенка, застосунок працює без будь-яких труднощів.

Крім країн із диктатурою, TikTok в Індії виявився одним із 59 китайських мобільних застосунків, заблокованих за їхню "участь у діях, які завдають шкоди суверенітету і цілісності країни, обороні та громадському порядку".

Крім того, низка країн обмежила використання застосунку на службових пристроях чиновників. Таке обмеження ввели Бельгія, Велика Британія, Естонія, Канада, Нідерланди, Норвегія, Тайвань, Франція, Австралія.

Не тільки держслужбовцям, а й військовим заборонили встановлювати TikTok у Данії. Також встановлювати додаток заборонили шведським військовослужбовцям.

У Новій Зеландії не можна завантажувати додаток на пристрої з доступом до мережі парламенту. У Німеччині заборона стосується працівників тільки деяких держустанов. У Чехії встановлювати сервіс на службові пристрої заборонено не тільки держчиновникам, а й співробітникам деяких компаній. Цікаво, що держслужбовці в 30 штатах США також уже не можуть користуватися соцмережею на службових пристроях.

Серед інституцій Євросоюзу діє заборона для чиновників Європарламенту, Єврокомісії та Ради ЄС. Також заборонено користуватися тік-током і співробітникам НАТО.

Чи заборонять TikTok в Україні

Що стосується України, то наразі про повну заборону соцмережі в Україні не йдеться. Водночас Центр протидії дезінформації РНБО України блокує окремі акаунти у співпраці з адміністрацією застосунку - як повідомили ЦПД, уже було заблоковано 24 акаунти, серед яких канал львівського проросійського активіста й відомого лідера антивакцинаторів Остапа Стахіва, проросійської пропагандистки й екс-ведучої каналів Віктора Медведчука та Євгена Мураєва Діани Панченко, що виїхала до РФ, а також підозрюваного у державній зраді блогера Анатолія Шарія.

"Очікуємо від адміністрації ще більш швидкого блокування наданих нами каналів за списками. А далі буде далі. Головне, щоб поменше відверто лівих людей зараз лізли в цю тему, до якої не мають стосунку. Я хоч і маю канал на 540 тисяч, але визнаю ТікТок головною загрозою інфобезпеки України", - написав очільник ЦПД РНБО Андрій Коваленко на своїй сторінці в Телеграм.

Як розповів "Главреду" експерт із питань кібербезпеки Костянтин Корсун, за фактом блокування окремих акаунтів сьогодні є єдино можливим способом, оскільки всю соцмережу відразу заблокувати неможливо. Те саме, до речі, підтверджують і у Верховній Раді, де говорять про відсутність прямих механізмів впливу або заборони тих чи інших соцмереж.

Хто такий Костянтин Корсун

Костянтин Корсун —відомий в Україні експерт з кібербезпеки. У 1993-му закінчив Харківське вище військове авіаційне інженерне училище і розпочав службу в СБУ. У 1996-му закінчив Національну академію СБУ. У 2000-му брав участь у створенні першого підрозділу протидії комп’ютерній злочинності в СБУ. З 2005-го до 2009-го служив у Департаменті безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем Держспецзвʼязку, створював CERT-UA та займався його міжнародною сертифікацією. З 2009-го по 2014-й був керівником українського офісу компанії iSIGHT Partners Europe.

"Слід розуміти, що TikTok - це китайська соцмережа. Відповідно, китайська влада контролює все, що відбувається з підконтрольними їй компаніями, зокрема й власника соцмережі. Держоргани України вели таку роботу, надсилали списки каналів, які вони просять заблокувати, і китайська влада в якийсь момент пішла на поступки. Тобто варіант такий: боротися не проти всієї соцмережі, а цільовим способом проти окремого контенту - визначити його виробника, механізми поширення, пошукати прив'язану монетизацію тощо. Але все це важка і тривала робота, яка не дає швидких результатів", - каже Корсун.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти