Науковці з'ясували, що для зараження COVID-19 вистачає однієї краплі з вірусом

6 лютого 2022, 09:09оновлено 6 лютого 2022, 09:45
За словами вчених, середній інкубаційний період вірусу склав 42 години.
коронавірус
Учені з'ясували, що для зараження COVID-19 вистачає однієї краплі з вірусом / колаж Pixabay, Reuters

Щоб заразитися коронавірусом, досить потрапляння в організм однієї краплі з вірусом. До такого висновку прийшли вчені під час нового експерименту.

Дослідники навмисно заразили молодих здорових добровольців SARS-CoV-2 і простежили, як проходить процес інфікування. Результати опублікували в In Review.

До дослідження залучили 34 здорових добровольців у віці від 18 до 30 років. Вони ніколи не були інфіковані коронавірусом і не отримували щеплення від COVID-19. Крім того, всі учасники мали негативний результат на антитіла проти коронавірусу.

Науковці ввели добровольцям низьку дозу SARS-CoV-2 у вигляді крапель в ніс. Відзначається, що вони містили приблизно таку ж кількість вірусу, як в одній краплі слизу з носа людини, інфікованої коронавірусом.

Версія SARS-CoV-2, використана в дослідженні, передувала Альфа-варіанту, але відрізнялася від вихідної версії вірусу мутацією під назвою D614G. Ця мутація впливає на шипоподібний білок, який вірус використовує для зараження клітин, і, як вважається, збільшує трансмісивність вірусу, кажуть вчені.

Половина добровольців заразилися COVID-19. У 16 з них з'явилися симптоми від легкого до помірного ступеня, такі як біль у горлі, головний біль, болі в м'язах і суглобах, втома і лихоманка. Приблизно третина інфікованих втратили нюх, а у 10 з цих людей нюх повернувся до норми протягом трьох місяців. У трьох людей залишився дефіцит смаку і нюху.

Головний автор дослідження доктор Крістофер Чіу заявив, що, на щастя, в їх моделі інфікування здорових молодих дорослих учасників не було серйозних симптомів або клінічних проблем. "З цієї причини результати дослідження найбільш характерні для легких інфекцій, а не для важких", – сказав він.

За словами вчених, середній інкубаційний період вірусу склав 42 години.

Дослідники брали зразки мазків з горла і носа учасників два рази на день і розраховували кількість присутнього життєздатного вірусу за допомогою ПЛР-тестів і лабораторних аналізів. Вони виявили, що кількість вірусу в учасників швидко збільшувалася після інкубаційного періоду.

За їх словами, вірус може бути виявлений спочатку в горлі орієнтовно через 40 годин після контакту з хворою людиною, а потім в носі орієнтовно через 58 годин після зараження.

У середньому вірусне навантаження учасників досягло піку через п'ять днів після їх початкового контакту. Група повідомила, що рівень вірусу в горлі зазвичай залишався нижче, ніж у носі, а також досягав піку раніше.

Експрес-тести менш імовірно виявили вірус на низьких рівнях, що означало, що в той час було більше шансів на "помилково негативні" результати.

Тепер команда вчених планує з'ясувати, чому інші учасники експерименту не заразилися SARS-CoV-2. Вони також планують провести аналогічний експеримент зі штамом Дельта. Про аналіз Омікрона поки нічого невідомо.

Раніше експерти з Південної Африки, де вперше виявили новий штам коронавірусу, з'ясували, що симптоми зараження "Омикроном" - це пирхота в горлі, сухий кашель, сильна втома, легкі болі в м'язах і нічна пітливість.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти