"Проблем бути не повинно": ЄС посилить контроль за експортом українського зерна

1 березня 2024, 21:23
Європейський Союз посилить контроль за дотриманням домовленостей перевізниками, які везуть зерно з України.
'Проблем бути не повинно': ЄС посилить контроль за експортом українського зерна
ЄС перевірить перевізників зерна з України / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео, Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Європейський союз посилить контроль за виконанням домовленостей при ввезенні зерна з України, щоб вирішити проблему з протестами польських фермерів. Про це повідомила єврокомісар з транспорту Адіна Валеан в інтерв'ю Reuters.

"Закриття кордонів ніколи не є гарною ідеєю, тим більше кордонів із сусідом, який так потребує сполучення. Поки угоди виконуються правильно, проблем бути не повинно, і ми працюємо над посиленням реалізації", - розповіла єврокомісар.

За її словами, ЄС планує перевірити, чи не порушують перевізники угоди та чи мають право на транзит.

відео дня

Валеан зауважила, що країни ЄС також отримують вигоду, адже експорт в Україну з Румунії, Словаччини та Польщі автомобільним шляхом збільшився в два рази. Натомість обсяг товарів, що йдуть з України є меншим.

"Це показує, що є вигідний обмін і для прикордонних країн", - сказала Валеан.

Єврокомісар з транспорту зауважила, що з моменту створення коридорів солідарності в травні 2022 року і до січня Україна експортувала понад 64 мільйони тонн зерна, олійних культур і супутніх продуктів. Вона зауважила, що у січні транзитом через країни ЄС пройшло три мільйони тонн зерна, з яких близько 2,04 мільйона тонн - через Румунію.

Чому польські фермери блокують кордон?

20 лютого польські фермери розпочали повну блокаду кордону з Україною. Основною проблемою страйкарі називають "неконтрольований приплив товарів з України, що імпортуються при відкритті кордону ЄС із цією країною".

Протягом усього часу "прикордонних" страйків сталося кілька гучних інцидентів, коли демонстранти висловлювали антиукраїнську позицію й кидалися на українські фури. В Україні вважають, що російські спецслужби можуть бути причетними до акцій протесту.

Блокада кордону поляками

Нагадаємо, Польща допускає повне ембарго на сільсько-господарську продукцію з України. Міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман підтримує протести фермерів, бо вони нібито "протестують за справедливу справу", а блокування доріг є "відчаєм".

Також 23 лютого прем'єр-міністр України Денис Шмигаль разом з міністрами прибув на польський кордон для врегулювання питання з блокадою. Проте польський уряд не приїхав на зустріч. Тому Шмигаль опублікував звернення до Польщі, в якій пояснив позицію України.

Крім цього, 25 лютого у Польщі на залізничній станції Котомеж відбувся четвертий випадок вандалізму. Невідомі висипали 160 тонн українського зерна з 8 напіввагонів, які прямували до порту Гданська.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти