Від Javelin і Stinger до танків: як виглядають понад $30 млрд допомоги США Україні - WSJ

3 березня 2023, 06:51
Важко точно визначити, скільки одиниць техніки США надіслали або пообіцяли Києву, зокрема, через величезні масштаби поставок.
прапор України, Прапор США
США передали військову допомогу Україні на $30 млрд - WSJ / president.gov.ua

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США виділили Києву понад 30 мільярдів доларів на допомогу в області безпеки. Штати забезпечували артилерію, ракети, стрілецьку зброю, бронетехніку, радіолокаційні системи, безпілотники, бронежилети, мільйони снарядів, боєприпасів тощо. Про це пише The Wall Street Journal.

Видання нагадує, що у своєму першому виступі після вторгнення 24 лютого 2022 року президент США Джо Байден не сказав нічого, що вказувало б на те, як ситуація розвиватиметься.

"Наші сили не беруть участі й не братимуть участі в конфлікті з Росією в Україні", - пообіцяв тоді президент США.

Наступного дня Байден санкціонував постачання зброї українським силам на 350 мільйонів доларів.

"Важко точно визначити, скільки одиниць техніки США надіслали або пообіцяли, зокрема, через величезні масштаби поставок: понад 10 000 зенітних і протитанкових систем, понад 200 вертольотів і танків, а також понад 1,5 млн артилерійських знарядь і боєприпасів. Снаряди також входять в число спорядження, яке США надали", - пише WSJ.

У перелік переданого ЗСУ обладнання входять кілька видів техніки: переносні ракети Javelin і Stinger; 155-мм артилерія, високомобільна артилерійська ракетна система HIMARS, бойові машини Bradley і танки Abrams.

Військова допомога Україні

Найближчими днями Польща має передати Україні додаткові 60 танків PT-91 Twardy, що є вдосконаленою версією Т-72. Про це заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

2 березня канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі заявив, що Україна найближчими тижнями отримає нову партію зенітних самохідних артилерійських установок Gepard, а також зенітних ракетних комплексів Iris-T від Німеччини.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що Україні "зараз не потрібні" американські винищувачі F-16. За його словами, Україні передають те озброєння, яке необхідно ЗСУ, щоб забезпечити можливість успіхів на фронті навесні, влітку й на початку осені.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти