Жодних гарантій Росії щодо нерозширення НАТО: Шольц дорікнув Москві через вимоги до Альянсу

23 січня 2022, 17:14
Вимога Росії щодо нерозширення НАТО є нелогічною, сказав Олаф Шольц.
Олаф Шольц
НАТО наразі не збирається розширяться, проте нічого не може обіцяти в майбутньому - Шольц / Reuters / Fabrizio Bensch

Питання інтеграції нових держав Східної Європи до Північноатлантичного альянсу сьогодні не розглядається. Тому вимога Росії про нерозширення військово-політичного блоку безпеки Заходу наразі ні до чого. При цьому НАТО не може гарантувати того, що Альянс відмовиться від політики "відкритих дверей" і вступу інших країн до своєї організації. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

У інтерв'ю Süddeutsche Zeitung він, розмірковуючи про вимоги РФ щодо нерозширення НАТО, сказав, що сьогодні питання інтеграції нових держав Сходу Європи не є предметом дискусії в організації.

читайте також"Війська НАТО на своїй території - не справа Росії": в Альянсі жорстко відповіли на вимоги МосквиВтім, за його словами, вимоги Росії незрозумілі, оскільки Альянс й зовсім не може надати гарантії щодо того, що блок не розширюватиметься.

"Вступ нових країн Східної Європи до НАТО наразі взагалі не значиться на порядку денному. До чого ця вимога з боку Росії? Такої гарантії не може бути", - підкреслив Олаф Шольц.

Перемовини Заходу та Росії щодо безпеки

США, Північноатлантичний альянс і РФ у період з 10 по 13 січня провели серію перемовин з питань безпеки у Європі. Дискусії проходили на тлі стягування Росією військ до кордонів України і російських звинувачення на адресу НАТО щодо погроз своїм кордонам.

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман, яка представляла на перемовинах Вашингтон, сказала, що американці не збираються йти на поступки Росії щодо відмови від розширення НАТО і невступу України до військово-політичного блоку Заходу.

Учасник дискусії від Росії, заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков сказав, що Москва не збирається нападати на Україну. Однак російська держава вимагає гарантій від Заходу, згідно з якими Україна та Грузія, мовляв, ніколи не вступлять до Північноатлантичного альянсу.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг підтвердив право України вступити до колективного блоку безпеки Заходу і сказав, що росіяни повинні вивести свої війська з українських територій.

Столтенберг також підкреслив, що якщо Росія запустить військовий сценарій проти України, НАТО посилить свою присутність на сході Європи.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти