Дипломат розповів, чому Росії загрожує втрата СП-2 через Україну

8 травня 2021, 03:50оновлено 8 травня 2021, 05:21
У Європі стрімко стало змінюватися ставлення до Північного потоку-2, стверджує Валерій Чалий.
Північний потік-2
Якщо Росія не припинить війну проти України, на проект СП-2 очікує провал - дипломат / Reuters

Якщо Росія продовжить агресію проти України, Москва може забути про завершення будівництва і запуск газопроводу Північний потік-2. Ситуацію для РФ ускладнює і той факт, що у Європі через позицію США починає змінюватися ставлення до російського трубопроводу, який може стати інструментом поділу європейського співтовариства. Про це заявив український дипломат, колишній посол України у США Валерій Чалий.

У ефірі каналу Україна 24 він розповів про те, що у Європі повинні чітко розуміти наслідки введення до експлуатації газопроводу Північний потік-2. Як тільки з'явиться трубопровід, Росія використовуватиме його для того, щоб розділити Європу. Втім, наразі не можна впевнено казати про те, що питання з СП-2 вже вирішене. Постачання палива трубопроводом буде можливим тільки в тому випадку, якщо Москва припинить агресію щодо Києва.

"Європа повинна зрозуміти, що отримання якихось коштів найближчим часом може створити у них величезні проблеми потім, коли Росія почне їх розділяти і управляти цією трубою. Я не думаю, що це питання закрите, хоча там 96% труби вже побудовано. Крім труби, ще треба забезпечити постачання газу за європейськими правилами. Це може бути тільки за умови, якщо зміниться ситуація з російськими атаками на Україну", - сказав Чалий.читайте такожІлларіонов пояснив, навіщо Європі СП-2 замість транзиту газу через Україну

За його словами, якщо Росія не змінить свою політику щодо України, на проект СП-2 очікує провал. Проти Москви грає і фактор зміни поведінки європейських країн під впливом Вашингтона.

"Якщо вони продовжуватимуть далі в такому ж дусі, вони можуть забути про "Північний потік-2", наразі швидко почала змінюватися думка в самих європейських країнах. Візит Блінкена, спілкування з міністром Маасом, у Лондоні на G7, — він чітко позначив позиції", - вважає дипломат.

Також він додав, що європейські країни мають намір боротися з намірами Кремля розколоти Європу.читайте такожСША доб'ють Північний потік-2, у РФ немає шансів - Atlantic Council

"І тут питання не тільки в "Північному потоці-2", питання, наскільки Росія зараз розділяє Європу, як Путін намагається там грати через корумпованих політиків, адже ми їх бачимо – займає якісь позиції у Європі, а потім раптом стає на чолі енергетичної компанії. І з цим європейці готові боротися", - підкреслив Валерій Чалий.

Проект Північний потік-2 і транзит газу через Україну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти