Останній шанс знищити Північний потік-2: з'явився прогноз про удар Росії по Україні

30 січня 2021, 17:40
Проект СП-2 є серйозною помилкою Німеччини і ЄС, реалізація газопроводу послабить позиції Берліна і Брюсселя щодо відношення до Росії, вважає Райнхард Фезер.
Північний потік-2
Допоки, доки не запущено Північний потік-2, Росія залежить від України в питаннях експорту газу до Європи - німецький журналіст / Reuters

Питання завершення будівництва та запуск газопроводу Північний потік-2 супроводжується серйозними політичними ризиками і витратами. Зупинка проекту не змінить репресивний характер політичного режиму, проте СП-2 буде актуальним для Німеччини та ЄС тільки у тому випадку, якщо збільшиться обсяг закупівель російського газу. Старт газопроводу може призвести до того, що Москва більше не буде прив'язана до транзитних постачань газу через Україну. Це може призвести до економічних проблем Києва і спроби Росії влаштувати дестабілізацію ситуації в Україні. Ситуація з арештом Навального може стати приводом для того, щоб російський енергетичний проект було зупинено.

Як повідомляє DW, про це пише оглядач німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Фезер у своєму коментарі про те, які події можуть відбутися у разі реалізації проекту Північний потік-2.

За його словами, після газового конфлікту між Україною і Росією у 2005-2006 роках у Європі прийшли до висновку, що РФ може використовувати газ в якості політичної зброї і знизили залежність від російського палива шляхом диверсифікації постачань.

Північний потік-2 може змінити ситуацію на користь Москви, проте його економічна доцільність для Німеччини та ЄС проявиться тільки в тому випадку, якщо Берлін і Брюссель збільшать обсяг закупівель газу. І якщо імпорт не зросте, то СП-2 буде виконувати свою геополітичну функцію і дозволить Росії постачати газ до Європи в обхід України.читайте такожСША влаштують крах Північного потоку-2: у Байдена оголосили про плани

Як стверджує автор статті, для Києва це стане проблемою в аспектах політики і безпеки. Допоки, доки РФ залежить від транзитного статусу України, Кремль не почне ескалацію військового конфлікту. Але у разі запуску СП-2 такої залежності більше не буде.

Фезер зазначає, що Росія виграє від роботи СП-2: якщо Європа почне закуповувати більше газу, то фінансування корумпованого режиму збільшиться. А якщо європейці не будуть імпортувати більше палива, транзит через Україну більше не знадобиться, внаслідок чого Москва зможе влаштувати дестабілізацію політичної ситуації в українській державі.

"Якщо ж обсяги імпорту не збільшаться, в транзиті газу через Україну більше не буде необхідності. У цьому випадку у Москви з'явиться важіль для дестабілізації ситуації в країні, що може безпосередньо вплинути на безпеку східноєвропейських членів ЄС і НАТО", - додав Фезер.

Також він підкреслив, що проект СП-2 став великою помилкою Берліна з ЄС і може послабити позиції Європи щодо Росії. Тому справа проти Олексія Навального і репресії щодо його прихильників можуть стати приводом для зупинки будівництва газопроводу.читайте такожУдар США по Північному потоку-2: у Нафтогазі розкрили плани Вашингтона

Північний потік-2 новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти