Журналісти показали ступінь руйнації садиби Терещенків в центрі Києва: фото

13 липня 2023, 16:46оновлено 13 липня 2023, 18:46
Садиба Терещенків в центрі Києва руйнується без реставрації.
Журналісти показали ступінь руйнації садиби Терещенків в центрі Києва: фото

Через судову тяганину заборонені всі контраварійні роботи в садибі Терещенків, однієї з пам’яток архітектури 19 сторіччя, що розташована в центрі столиці на бульварі Тараса Шевченко. Про це йдеться в фоторепортажі "Ділової столиці".

"Київ може втратити неоготичну перлину середмістя. Нині триває суд, який фактично зупинив початок реставрації. Саме так намагаються відчужити приватну власність. Через тривалі судові процеси власник землі й споруд не може реставрувати власні будівлі. Крім того, йому заборонено виконувати будь- які контраварійні роботи. Відновлення садиби не перший рік блокують й активісти. У ситуації, коли земля й будівлі у приватній власності, є розроблений і погоджений проект реставрації (документ готується близько 2 років – ред.) – дати можливість власнику реставрувати садибу – це єдиний шанс врятувати пам’ятку. Задля збереження архітектурного ансамблю важливий кожен день. Що ж до самої реставрації, то вона розпочнеться за 4-5 місяців у разі рішення суду на користь ПрАТ "Центрелеватормлинбуд". Сама реставрація триватиме 1,5-2 роки. Впродовж усього періоду відновлення пам’ятки доступ до неї матимуть фахівці УТОПІК (Українське товариство охорони пам'яток історії та культури – ред.). Як запевнив раніше голова Київського осередку УТОПІК Анатолій Фролов, реставрація буде проходити під чітким контролем незалежних спеціалістів-архітекторів й істориків", - йдеться в статті "Ділової столиці".

відео дня

17 липня Велика Палата Верховного суду вирішить, чи дати власнику розпочати реставраційні роботи, або повернути будівлю місті. В першому випадку, за словами Олексія Кунгіна, Голови правління ПрАТ "Центрелеватормлинбуд", садиба Терещенків буде відреставрована впродовж трьох років. В іншому – місто повинно буде знайти на це кошти з бюджету, але, зрозуміло, що через війну це не є першочерговим завданням київської влади. Як мінімум необхідно буде виплатити компенсацію власнику та опікуватися садибою. Тому є висока вірогідність того, що в цьому випадку столиця втратить ще одну пам'ятку архітектури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти