Запас міцності системи зменшився: експерт розповів, чи пройде без проблем опалювальний сезон

6 жовтня 2023, 11:26
92
В опалювальний сезон 23/24 Україна увійде з дещо меншим запасом міцності в порівнянні з минулим – тобто меншими резервними генеруючими потужностями.
Батарея, опалювальний сезон
В опалювальний сезон 23/24 в Україні енергооб'єкти будуть захищені краще , ніж раніше - експерт / колаж Главред, фото УНІАН і ua.depositphotos.com

В опалювальний сезон 2023/2024 року Україна увійде з дещо меншим запасом міцності порівняно з сезоном 2022/2023-тобто з меншими резервними генеруючими потужностями. Про це повідомляє портал "Обозрєватєль" з посиланням на експертів.

За їх словами, зокрема, Запорізька АЕС продовжує перебувати під тимчасовою окупацією, Каховська ГЕС зруйнована російськими окупантами, а частина генеруючих потужностей поки не відновлена після російських атак.

Втім, як говорить старший аналітик DiXi Group Богдан Серебренніков, енергооб'єкти тепер захищені краще, ніж раніше. А ресурсопостачальні компанії готові до проведення екстрених ремонтних робіт.

відео дня

"Можливості імпорту електроенергії також значно зросли. Частина споживачів стала більш незалежною за рахунок оснащеності генераторами і акумуляторами. Уряд констатує, що понад 80% теплової генерації, гідроенергетики та підстанцій вже відремонтовано, і до початку опалювального сезону енергосистема буде повністю готова для проходження зими", – сказав він.

За заявами "Укренерго", компанія виконала близько 90% відновлювальних робіт у своїй мережевій інфраструктурі, нагадав Серебренніков.

Зокрема, він зазначив:

  • було проведено відновлення частини пошкоджених енергетичних об'єктів;
  • були створені спеціальні інженерні системи для забезпечення фізичного захисту критичних енергооб'єктів від ударів дронів і ракет;
  • накопичено деяку кількість запчастин і матеріали, необхідних для проведення екстрених ремонтних робіт пошкоджених об'єктів.

"Також відновлювалися пошкоджені ТЕЦ для забезпечення громадян електроенергією і теплом. Хоча і дуже точково, були створені окремі газотурбінні установки малої потужності місцевого значення для виробництва електроенергії в невеликих містах або районах міст", – підсумував Серебренніков.

Опалювальний сезон в Україні

Військовий експерт Олег Жданов оцінив ризик блекаута в Україні восени і взимку. На його думку, все буде залежати не тільки від загроз військових атак Росії, але і від здатності відновити українську критичну інфраструктуру, яка була пошкоджена ворогом в рамках минулого опалювального сезону.

Крім того, їй інформація, що опалювальний сезон в Україні під загрозою, оскільки Росія серйозно пошкодила ТЕС і ТЕЦ, вважає голова Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський. Він нагадав, що в країні дуже повільно відновлюється критична інфраструктура, ситуація може призвести до проблем.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна має намір посилити ППО, щоб знизити загрози для проведення майбутнього опалювального сезону. Як стверджує чиновник, енергетична система краще захищена, ніж у лютому 2022 року.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти