"Закрити лазівку ухильників": у Раді озвучили деталі законопроєкту про мобілізацію

18 березня 2024, 13:37оновлено 18 березня, 15:35
Як розповіли в комітеті Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки, йдеться про обмеження кількості опікунів для людей з інвалідністю.
'Закрити лазівку ухильників': у Раді озвучили деталі законопроєкту про мобілізацію
У Раді озвучили нові деталі законопроєкту про мобілізацію/ Колаж: Главред, фото: ua.deposotphotos.com, Генштаб ЗСУ

У Верховній Раді зараз триває розробка ідеї, яка дасть змогу прикрити "лазівку" для ухильників у законопроєкті про мобілізацію . Про це розповів заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, повідомляється на сайті Ради.

За словами нардепа, народні обранці зараз шукають прийнятну формулу, щоб не позбавляти людей з інвалідністю необхідного догляду, але при цьому обмежити кількість їхніх можливих опікунів.

"Ми почули проблему людей з інвалідністю та тих, хто доглядає за ними... З іншого боку, ми маємо перекрити лазівку, якою користуються деякі ухильники. Вони знаходять людей з інвалідністю, і в однієї такої людини може бути, умовно кажучи, дев'ять опікунів. Цього не повинно бути. Має бути тільки один", - пояснив Чернєв.

відео дня

Нардеп також наголосив на важливості балансу, за якого, з одного боку, буде виконано запит Генштабу і Міністерства оборони щодо мобілізації, а з іншого - дотримано всіх прав і свобод громадян.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні - комплекс заходів, які проводяться з 2014 року у зв'язку з військовим вторгненням Російської Федерації.

У період із 2014 до 2015 року Київ провів шість хвиль часткової мобілізації, під час якої до армії призивали переважно громадян із досвідом військових дій або строкової служби в армії у віці від 20 до 60 років.

24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. Київ оголосив загальну мобілізацію. До лав Сил оборони і безпеки призиваються військовозобов'язані громадяни (переважно - чоловіки) віком від 27 до 60 років.

Законопроєкт про мобілізацію

Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроєкт про посилення мобілізації 7 лютого. Ініціативу під №10449 підтримали 329 нардепів. Парламентарії готуються до розгляду документа у другому читанні і працюють над величезною кількістю правок.

12 березня Комітет з питань національної безпеки виключив із законопроєкту скандальні правки, пов'язані із заморожуванням рахунків і блокуванням банківських карток осіб, яких буде визнано ухильниками.

Уряд працює над змінами до бронювання працівників на період мобілізації, сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Один із варіантів - бронювання за рівнем зарплати та податками.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти