Впевнені у звільненні Донеччини: аграрії Михайло Андруник та Володимир Іванков готуються сіяти озимі вже восени

5 червня 2023, 20:47
Впевнені у звільненні Донеччини: аграрії Михайло Андруник та Володимир Іванков готуються сіяти озимі вже восени

Через російську агресію аграрій з Донеччини Михайло Андруник вдруге відбудовує життя з "нуля". Через проукраїнську позицію і небажання жити під окупацією він переїхав з Донецька до Бахмуту, тепер — до Дніпра. Його історію розповіло видання Telegraf, передає "ДС".

55-річний Михайло Андруник — директор групи компаній ТОВ "Агрофірма Україна". Вона належить Володимиру Іванкову. Як зазначає видання, власник, керівництво і вся команда — патріоти України. З перших днів повномасштабного вторгнення допомагали війську, намагалися зберегти господарство, щоб забезпечувати близько 500 людей роботою: на полях навколо Бахмуту і на Дніпропетровщині сіяли соняшник і пшеницю, вирощували коней.

У Бахмут Андруник переїхав у 2014 році з окупованого Донецька, де вперше зіткнувся з так званим "русскім міром". До чоловіка, який є патріотом України і все життя говорив українською, одразу завітали бойовики "ДНР". Звинуватили у роботі на ЗСУ і кинули на підвал, де зламали ребра, вибили щелепу, прострелили ногу, імітували розстріли.

відео дня

Вдруге війна наздогнала аграрія у Бахмуті в лютому 2022 року. Восени почались бойові дії на Бахмутському напрямку — зібрати з полів соняшник "Агрофірми Україна" так і не вдалося. З перших днів компанія підтримувала тероборону і ЗСУ: 30-а, 53-а, 54-а, 79-а, 92-а, 93-а бригади, 223-й зенітний ракетний полк, полк "Дніпро-1" отримували паливо, допомогу з ремонтом автомобілів і військової техніки, їм передавали шини, інструменти, будівельні матеріали і техніку.

Доки тривала оборона Бахмуту, "Агрофірма Україна" допомагала цивільним мешканцям і місцевій владі: привозили воду та гуманітарну допомогу, вивозили людей, ремонтували евакуаційну машину.

П'ята частина землі, яку обробляли аграрії Андруника, опинилась на лінії фронту. Нині співробітники перебрались до Дніпра. Поки люди живуть з оренди, в яку здають врятовану в Бахмуті сільгосптехніку. Планують продовжити працювати на 20 тис. га, які залишились на Донеччині і Дніпропетровщині.

Андруник розповів, що вже готовий сіяти озимину на полях звільненої Бахмутчини цієї осені. Вже зараз на картах лінії фронту видно визволені ділянки. Попереду багато роботи, зокрема з розмінування, втім аграрія це не лякає — він вже проходив це у 2014-2015 роках. Єдине, до чого Андруник і його команда ніколи не будуть готовими — до прощення.

"Ми християни і тому маємо прощати. Але наше покоління – я, мої діти і мої внуки – цього не простять. Знаючи про Маріуполь, Волноваху, Бахмут, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну, — ніхто ворогам не пробачить", — заявив аграрій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти