Вірусолог розповіла, чи скисне в Україні вся вакцина

12 березня 2021, 15:26оновлено 24 березня 2021, 16:49
Вірусолог відповіла на твердження, що при нинішньому темпі вакцинації в Україні всі закуплені дози вакцини Covishield не встигнуть використовувати в строк.
Вакцинація
Вакцинація від коронавірусу / УНІАН

Відомий український Вірусолог і епідеміолог Алла Мироненко в коментарі Главреду заявила, пояснила, що буде з препаратом Covishield і чи встигне він зіпсуватися, якщо нинішні темпи вакцинації від коронавірусу COVID-19 не зміняться.

Термін придатності препарату, згідно з документами про постачання, закінчується 23 червня 2021 року, у зв'язку з чим виникло побоювання, що Україна встигне використовувати тільки половину від числа закуплених доз вакцини.

"Вакцина не є небезпечною речовиною - її, грубо кажучи, можна вилити в унітаз і це не принесе ніякої шкоди. Крім того, термін придатності вакцин ніколи не буває "впритул" - буває хіба що моральне старіння вакцин, як, наприклад, при грипі, тобто коли вакцина залишається стабільною і ефективною для вироблення антитіл, але ці антитіла вже не потрібні організму. У випадку з Covishield термін вакцини від коронавірусу можуть продовжити ще на півроку і в цьому не буде проблеми", - сказала вона.

Однак, каже Мироненко, такий стан речей стосується лише Т. зв. "інактивованих" вакцина.

"Інактивовані вакцини, як правило, мають запас терміну придатності. Але з розкритою вакциною потрібно бути обережніше, так як при ін'єкціях голку вводять всередину флакона, через що може статися бактеріальна контамінація залишків, тобто всередину можуть потрапити бактерії, які можуть викликати ускладнення", - підсумувала Вірусолог.

На даний момент середній темп вакцинації в Україні становить близько 2,4 тисячі щеплень на добу.

Як повідомляє неурядове агентство StateWatch, українське МОЗ звернулося до міжнародної кампанії Crown Agents ‒ з проханням надати точні дані про дату виробництва і термін придатності вакцини Covishield. При цьому у відомстві зазначали - відповідно до вимог виробників, були підписані договори про нерозголошення та конфіденційність. Тому на даний момент українська громадськість не може нічого дізнатися про результат переговорів.

читайте такожМарна, але дешева: Чому Україна закуповує малоефективну вакцину AstraZeneca

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Перша вакцина від коронавірусу офіційно прибула в Україну 23 лютого. Препарат CoviShield, який називають індійським аналогом вакцини Astra Zeneca, надійшов у кількості 500 тисяч доз.
  • Наступного дня, 24 лютого, в Україні стартувала вакцинація від COVID-19. Першими в черзі на щеплення від коронавірусу виявилися медичні працівники.
  • Пізніше почалася вакцинація військових на Донбасі.
  • Керівник МОЗ Максим Степанов 9 березня заявив про проблеми в процесі реалізації кампанії з вакцинації в Україні. У країні планували вакцинувати 10 тисяч осіб, тоді як щеплення зробили тільки 3 тисячі
  • Президент Володимир Зеленський закликав прискорити процес вакцинації в Україні з метою стабілізації епідеміологічної ситуації в країні.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти