РФ почала використовувати в Бахмуті "аналоговнєтний" "Вихор": знайдено "жирний" нюанс

10 серпня 2023, 16:42
699
Російські льотчики не можуть нормально маневрувати, інакше ракета "Вихор-М" "загубиться".
РФ почала використовувати в Бахмуті 'аналоговнєтний' 'Вихор': знайдено 'жирний' нюанс
Розкрито недоліки комплексу "Вихор" / Колаж Главред. Фото: missilery.info

Українські воїни помітили на Бахмутському напрямку використання окупантами російських комплексів "Вихор". Самі росіяни відгукуються про нього не без уїдливих жартів.

Про нову зброю ЗС РФ в мережі повідомив заступник командира 3-ї штурмової бригади майор ЗСУ Максим Жорін. Вказана бригада брала участь у перших великих проривах під Бахмутом на початку цього літа.

Таким чином, окупанти намагаються уразити українську техніку на безпечній для себе від ударів ЗСУ відстані.

відео дня

"На Бахмутському напрямку були помічені російські комплекси "Вихрь" (або їхня якась сучасна альтернатива), встановлена на ка**пські вертольоти. Так вони почали полювати на нашу техніку, щоб вражати її на дистанції - там, де ми їх не можемо дістати", - заявив Жорін.

Водночас військовослужбовець Нацгвардії, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман в ефірі телемарафону порадив поки не поспішати з висновками, а вивчити отримані дані.

"Це для мене новина, треба попрацювати", - визнав Гетьман.

Російський комплекс "Вихор" - чим небезпечний

"Вихор" встановлюється на штурмовики Су-39 (підвішується до 16 ракет на двох пускових установках АПУ-8) і бойовому вертольоті Ка-50 "Чорна Акула" з підвісом до 12 ракет.

У 1990-х комплекс удосконалили до "Вихор-М".

Комплекс складається з керованої за лазером ракети 9А4172 швидкістю до 610 м/c; оглядово-прицільної системи і-251 "Шквал"; авіаційної пускової установки АПУ-8 або АПУ-6.

Росіяни стверджують, що "Вихор" здатний стріляти одиночними ракетами і залпом з двох ракет.

Зброя покликана вражати броньовану техніку (ймовірність знищення танка противника нібито становить 80%), малошвидкісні повітряні цілі до 800 км/год.

РФ почала використовувати в Бахмуті 'аналоговнєтний' 'Вихор': знайдено 'жирний' нюанс
Що таке Вихор-М / Фото: missilery.info

Як працює комплекс "Вихор"

Наведення ракети здійснюється за допомогою автоматичного прицільного комплексу.

Екіпаж заздалегідь заводить координати цілі в БЦВМ вертольота; в 12 км від цілі автоматично вмикається режим телевізійного сканування місцевості. Виявивши ціль, льотчик направляє вертоліт у її бік, прицілюється і переводить у режим "автомат". Після досягнення дозволеної дальності відбувається пуск ракети.

Російські ресурси, звісно, хвалять "вітчизняний" комплекс за надзвук ракети, яка нібито пролітає 4 км за 9 секунд. Крім того, заявлено нібито менше випромінювання лазерів у порівнянні із західними системами, що робить комплекс окупантів "непомітнішим".

Комплекс "Вихор" - чому зброя не працює

В процесі експлуатації "Вихору" росіяни знайшли купу недоліків. Наприклад, на російських форумах повідомляється, що комплекс зовсім не має головки самонаведення. Тобто, обладнання не може захопити жодну пляму на цілі.

Ракета у "Вихорі" рухається всередині дуже тонкої лазерної труби - саме так вона потрапляє в ціль. При цьому російським навідникам доводиться синхронізуватися з "трубою" пілота, а льотчик в цей момент повинен вимкнути сигнал. Тоді з'являється шанс, що ракета типу Х-25МЛ потрапить в ціль.

Самим льотчикам доводиться дуже обережно маневрувати, щоб лазерна труба залишалася на місці. У разі різкого повороту в бік ракета "втратить" ціль.

Вас можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти