"Розстріляємо, як у тирі": армія РФ у Бахмуті має лише 2 варіанти дій – Світан

19 травня 2023, 09:05
Якщо російські окупанти не відійдуть з Бахмута, уже скоро вони можуть опинитися під вогнем захисників України і бути повністю знищеними.
Украинские военные, Бахмут, Роман Свитан
В армії РФ лишилося лише 2 варіанти дій у Бахмуті/ 93 ОМБр Холодний Яр, скрін

Армія країни-агресорки Росії має лише два варіанти дій у Бахмуті на Донеччині: або російські окупанти вийдуть з міста і відійдуть на стартові позиції в район Попасної, або залишаться там і будуть повністю знищені.

Українські військові зможуть вибивати російських загарбників з Бахмута, зайнявши вигідні позиції. А росіяни при цьому опиняться в невигідній для себе ситуації і будуть, наче мішень у тирі. Про це розповів полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан інтерв'ю Главреду.

"На Бахмутському напрямку ми почали займати висоти, які утримували раніше. Ми відійшли на західну частину Бахмута під прикриття висот Часового Яру і Хромового. Далі пішов рух з боку Часова Яру на Клещіївку за висотами в обхід Бахмута для оточення міста", – зазначає Світан.

Хто такий Роман Світан

Роман Світан (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовик, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

За словами експерта, якщо російські загарбники все-таки оберуть перший варіант і виводитимуть свої війська з Бахмута, то їм також доведеться вивести війська із Соледара.

"У російської армії є два варіанти дій. Перший – відійти на стартові позиції в район Попасної. У разі відходу війська будуть виведені не тільки з Бахмута, а й з Соледара. Вони повернуться на колишні позиції, щоб вирівняти фронт. За законами ведення війни, їм треба вирівняти фронт від Горлівки через Попасну на Лисичанськ і зайняти оборонні позиції. Другий варіант передбачає утримання росіянами частини району Бахмута, внаслідок чого їх знищать. У такій ситуації їм потрібно буде прийняти для себе рішення", – розповів Світан.

Полковник запасу зазначає, що українським військовим навіть не доведеться заходити до Бахмута, вони просто можуть обійти місто по висотах. Зараз уже виходить накривати частину Бахмута з боку Часового Яру, а після заняття захисниками України всіх висот вони зможуть накривати весь Бахмут і розстрілювати російських окупантів як у тирі. За словами Світана, для цього підтягнеться артилерія, але штурмувати Бахмут ніхто не буде, оскільки це безглуздо.

"Після знищення останнього росіянина, останнього зайця, який там залишиться, почнеться зачистка Бахмута штурмовими ротами. Подібні завдання виконують, в основному, роти Нацгвардії. Діяти настільки по-дурному, як це робили росіяни, коли видавлювали наші частини з Бахмута, ми точно не будемо. У цьому немає необхідності", – зазначив полковник запасу.

Дивіться відео, що полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан розповів в інтерв'ю Главреду про контрнаступ ЗСУ і про те, чому такий наступ буде не один:

Ситуація у Бахмуті

Раніше повідомлялося, що 18 травня Збройні сили України відбили всі атаки на Бахмут. Як розповіла заступниця міністра оборони Ганни Маляр, на окремих ділянках є просування українських військ. Станом на 19:00 18 травня українські військові контролюють південно-західну частину Бахмута.

Раніше полковник запасу Роман Світан зазначав, що перед ЗСУ в районі Бахмута стоїть завдання не стільки повного контролю над залишками міської забудови, а скільки в занятті ключових висот і в знищенні російських військ в тому районі. Ключове завдання будь-якої армії – знищення військ противника, в черговий раз нагадав Світан.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин визнав, що його найманці не можуть оточити підрозділи Сил оборони України у Бахмуті через втрату стійких флангів на північ і південь від міста. Пригожин звинуватив Міноборони країни-агресора РФ у втраті вигідних позицій.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти