Світан пояснив, що для чого ЗСУ потрібен наступ у Бахмуті

19 травня 2023, 01:35
Ключове завдання будь-якої армії - знищення військ противника, в черговий раз нагадав відомий військовий експерт Роман Світан.
Роман Світан, ЗСУ, війна в Україні
Роман Світан спрогнозував майбутні бої в Бахмуті / колаж Главред, фото скріншот, 128-а окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Перед ЗСУ в районі Бахмута стоїть завдання не стільки повного контролю над залишками міської забудови, а скільки в занятті ключових висот і в знищенні російських військ в тому районі. Про це в інтерв'ю Главреду розповів полковник запасу і військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

"Нам навіть не потрібно брати Бахмут під контроль. Завдання - зайняти висоти і знищувати російські війська. Ключове завдання будь-якої армії - знищення військ противника, а звільнення міст і територій є наслідком її реалізації. Можна взагалі нічого не робити: досить обійти Бахмут по висотах, організувати півколо міста, виставити батарею і знищувати там хоч всю російську армію, що в підсумку і призведе до звільнення Бахмута", − сказав він.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м.Макіївка Донецької області) – український військовий, полковник запасу, що пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

За оцінками Світана, в районі Бахмута ЗСУ в середньому щодня знищують від півтори до двох сотень російських окупантів.

"Звичайно, я перебільшую, але завдання стоїть саме таке. Зараз Бахмут - хороший полігон для знищення російської армії. Вони кидають в цю топку свої частини, а ми мінусуємо приблизно 150-200 чоловік на добу двохсотими або трьохсотими. Механізм добре працює, його можна залишити аж до повної перемоги. Далі все буде залежати від оперативної обстановки. Якщо їм набридне битися чолом об стіну і вони відійдуть, ми будемо рухатися в бік Попасної. Поки цей плацдарм на Бахмутському напрямку працює, ми будемо ним користуватися", − підсумував він.

Дивіться повно відео інтерв'ю Главреду Романа Світана:

Ситуація в Бахмуті

16 травня британська розвідка повідомила, що Збройні Сили України відтіснили російських окупантів на південь від Бахмута і на північний захід від міста. Це дозволило відновити лінію постачання.

За даними розвідки, найманці ПВК "Вагнера" продовжують поступово просуватися в центрі Бахмута. Однак за останні чотири дні українські сили досягли тактичного успіху, стабілізувавши фланги.

15 травня представник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що українські військові пішли в контрнаступ у Бахмуті. Всього за дві доби ЗСУ просунулися на флангах на відстань до 2 кілометрів.

Командувач Сухопутними військами Олександр Сирський заявив, що бійці армії України показали свою здатність битися в дуже складних умовах і знищувати ворога. У Бахмуті вдалося домогтися часткового успіху у наступальних діях в рамках військової операції з оборони міста. У координації з командирами на місцях прийняті всі необхідні рішення і відпрацьовані сценарії. Ситуація залишається складною, російські окупанти підтягують своїх штурмовиків.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти