Окупанти серед ночі нагрянули з обшуками до кримських татар - чим відповів Київ

17 лютого 2021, 10:18
Власників будинків затримали. Їх звинувачують у терористичній діяльності.
Обшуки в Криму у кримських татар - що відомо
Обшуки в Криму у кримських татар - що відомо / Українська правда

У ніч на 17 лютого в окупованому Криму Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії влаштувала обшуки в будинках кримських татар. Власників будинків затримали.

Людей звинувачують за статтею 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

Повідомляється як мінімум про сім випадків - у Сімферополі, Севастополі, Білогірську, Бахчисараї, Радянському районі. Зокрема, про п'ять випадків повідомив у Facebook глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

читайте такожГіркін передрік розгром "ЛДНР" і перенесення фронту на кордон Криму"У Криму серія нічних вторгнень ФСБ у будинки кримських татар. У тимчасово окупованому Криму о 04.00 почалися і в ці хвилини ще тривають обшуки в будинках кримських татар", – написав він.

Ще один випадок описала дружина одного із затриманих Гульнара Еюпова.

"О 4 годині в наші вікна почали стукати. Дочка прокинулася, каже:"Тато, хтось стукає". Чоловік поки відкривав двері, ми з дочкою пішли одягатися. Загалом, вони зайшли, що робили, що говорили - не знаю, але потім один з силовиків мені каже: "Він учасник Хізб ут-Тахрір". Подивилися все - другий поверх, перший поверх. Забрали документи його, всі паспорти забрали", - цитує видання Кримська солідарність Эюпову.

Обшуки в Криму - хто затриманий

Повідомляється про затримання 7 осіб:

  • Эюпов Азамат,
  • Махамадаминов Абдулборий Махамадин огли,
  • Ялкабов Тимур Муминович,
  • Федоров Олег,
  • Ібрагімов Ернест,
  • Сейдаметов Ленур,
  • Шихаметов Яшар.

При цьому в ФСБ заявили про затримання "19 ісламістів, які планували диверсії і теракти на Північному Кавказі" (мова йде про затримання не лише в Криму, але і в інших регіонах).

Обшуки в Криму - реакція України

Через обшуки прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя вже відкрила дві кримінальні справи.

Справи завели за двома статтями:

  • порушення недоторканності житла (це ч. 2 ст. 162 КК України),
  • незаконне позбавлення волі (ч.2 ст. 146).

"За зазначені незаконні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років", - наголошується в повідомленні прокуратури.

Новини Криму:

Анексія Криму

У березні 2014 року в Криму під дулами російських військових пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за приєднання до РФ. Пізніше Росія анексувала Крим. В Україні влада визнала 20 лютого 2014 року датою початку захоплення півострова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти