Мобілізація в Україні: чи потрапляють під призов люди молодші 17 і старше 60 років

13 листопада 2023, 14:50оновлено 17 листопада 2023, 12:46
1396
Адвокат Антон Маринич спробував пояснити українцям, чи можуть призивати чоловіків до 18 і після 60 років.
ВСУ, повістки, мобілізація, ТЦК, призов
Ситуація із закликом до ЗСУ в Україні виглядає не найпростішою / Колаж: Главред, фото: Главред, Генштаб ЗСУ

Під час воєнного стану в Україні військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки у віці від 18 до 60 років. Їх можуть мобілізувати в армію після вручення повістки і відповідної перевірки стану здоров'я. Адвокат Антон Маринич пояснив у коментарі порталу "РБК-Україна", чи можуть мобілізувати до лав ЗСУ людей або молодше 18 років, або старше 60 років.

Як каже юрист, підлітки, яким в рік приписки виповнюється 17 років, повинні відвідати свій ТЦК (в просторіччі військкомат) для постановки на військовий облік за місцем проживання, пройти медичний огляд і отримати військово-обліковий документ.

Далі - відразу ж після проходження процедури приписки таким громадянам видається посвідчення про приписку до призовної дільниці (що і підтверджує їх взяття на військовий облік)

відео дня

Чоловіки, віком від 18 до 27 років можуть бути призвані лише на строкову військову службу, а під час дії воєнного стану призов на таку службу не здійснюється.

Якщо ж призовнику виповнилося 27 років і він не проходив строкову службу, то тоді він набуває статусу військовозобов'язаного.

"Про мобілізацію призовників можна стверджувати, що вони не підпадають під категорію громадян, яких можуть мобілізувати. Якщо призовник бажає проходити військову службу, в такому випадку він може добровільно укласти контракт. Що стосується громадян, яким виповнилося 17 років, то вони можуть укласти контракт на військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів вищої освіти, а також установ професійної вищої військової освіти, які здійснюють підготовку осіб на посади сержантського і старшинського складу", — пояснює Маринич.

Також, згідно з українськими законами, на прохання військовослужбовця цей вік може бути збільшений до п'ять років, за умови, що такі військовослужбовці мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби понад граничний вік .

"Чоловіки, які досягли 60 років, не підлягають мобілізації, оскільки набули граничного віку перебування в запасі. Такі чоловіки після досягнення граничного віку підлягають виключенню з військового обліку. Якщо чоловік був мобілізований і під час служби він досяг граничного віку 60 років, в такому випадку на його прохання він може залишитися на службі ще до 5 років", – підсумував Маринич.

Мобілізація в Україні

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що в Україні триває війна, яка зачепила кожен куточок нашої країни. Захисники - це не люди з металу, а тому українська держава гостро потребує мобілізаційний ресурс.

В Україні приблизно через місячний термін хочуть запустити смарт-мобілізацію, при якій людина зможе самостійно вибрати спеціальність в армії.

Народні депутати пропонують дозволити перетинати кордон усім військовозобов'язаним українським чоловікам. Втім, для цього потрібно виконати одну умову - перераховувати гроші на Збройні Сили України. Відповідний законопроект № 8029 зареєстрували у Верховній Раді. Його автором є народний депутат від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти