Що змінюється з 1 вересня: посилення правил виплат переселенцям і перевірки пенсіонерів

30 серпня 2023, 11:35оновлено 31 серпня 2023, 16:37
З 1 вересня 2023 року в Україні остаточно посиляться правила виплат для переселенців і почнеться масштабна верифікація одержувачів пенсій.
Що змінюється з 1 вересня: посилення правил виплат переселенцям і перевірки пенсіонерів
Що змінюється з 1 вересня? / колаж Главред, фото Pixabay, УНІАН

З 1 вересня 2023 року українських переселенців очікують серйозні нововведення. Тим, хто не відповідає певним майновим критеріям, скасують щомісячні виплати - якщо вони здійснили великі витрати з 1 серпня 2023 року (дата набрання чинності постановою Кабміну постанова №709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", якою затверджено нову редакцію "Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб").

Гроші перестануть платити ВПО в разі, якщо вони:

  • купили автомобіль (з моменту випуску якого пройшло менш ніж п'ять років);

  • здійснили покупку на суму понад 100 тисяч гривень ділянки землі, квартири чи будинку (крім житла, отриманого за кошти з держскарбниці або з місцевого бюджету);
  • мають депозит у банку на суму від 100 тисяч гривень;
  • купили іноземну валюту, а також банківські дорогоцінні метали на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, яке розташоване поза окупацією або зони бойових (а також можливих) дій ‒ якщо на кожного члена сім'ї припадає понад 13,65 квадратних метрів.

Спеціально для головного редактора ситуацію з виплатами ВПО прокоментувала Наталія Юрлова ‒ юристка громадської організації "Донбас СОС".

відео дня

За її словами, ще торік стало зрозуміло, що коштом державного бюджету не вийде утримувати відносно тривалий час всіх без винятку ВПО.

"Якщо ми розглядаємо в цілому зміни, то у нас ще в березні минулого року, 2022-го, було прийнято постанову Кабміну №332. Весь минулий рік і половину цього переселенці отримували грошову допомогу незалежно від того, чи є у них майно на підконтрольній території, депозит у банку, автомобіль. І взагалі - наявності будь-яких майнових критеріїв. Просто люди були змушені покинути своє житло через війну. І держава надавала їм підтримку", - сказала він.

Влада, каже Юрлова, тепер хоче направляти свою допомогу тим переселенцям, які реально потребують такої допомоги.

"І вже у 2022 році стало зрозуміло, що держава не може утримувати всіх внутрішньо переміщених осіб.ось і постало питання – що потрібно акцентувати лише на тих переселенців, які потребують такої допомоги. Тобто маються на увазі люди, у яких немає заробітку або зовсім, або він невеликий. Відповідно, депозитів немає в банках і можливості купити нове авто плюс вони орендують житло", ‒ сказала вона.

Що змінюється з 1 вересня

Як говорить Юрлова, важливо пам'ятати той факт, що виплати ВПО припиняються, якщо сім'я переселенців має у власності житло, де на кожного її члена припадає понад 13,65 квадратних метрів житлоплощі.

"До нас, наприклад, зверталися на гарячу лінію з таким питанням. Чоловік-переселенець проживає в Києві, орендує житло, але в Черкаській області має будинок площею в 80-90 квадратних метрів. Відповідно, не проживає там, бо немає бажання жити там. У тому випадку, якщо площа цього будинку достатня для всіх членів сім'ї, в такому випадку також будуть припинені виплати [...] тут важливо розуміти в цілому державну політику, стратегію держави, так що слід надавати підтримку тим, хто цього дійсно потребує. І виключити переселенців, які вже інтегрувалися, у яких є достатній рівень заробітку і так далі", ‒ підсумувала вона.

В іншому ж суми виплати грошової допомоги переселенцям з 1 вересня не змінюються. 2000 тисячі, 3 тисячі гривень для дітей, пенсіонерів та осіб з інвалідністю, і 2 тисячі гривень всім іншим.

Чи буде підвищення пенсій у вересні

На жаль, відповідь негативна. У 2023 році в Україні вже остаточно завершився процес планової індексації пенсій. А наступна повинна відбутися тільки навесні майбутнього року.

Як кажуть чиновники, пенсії можуть зрости наступного року, якщо депутат у держбюджеті-2024 закладуть підвищення розміру прожиткового мінімуму (зараз для розрахунку пенсій його показник становить – 2093 грн).

Стало бути, на підвищення пенсій у вересні нинішнього року українці можуть розраховувати виключно індивідуально, а не масово. Пенсіонеру можуть перерахувати пенсію за роки, які він переробив вже після офіційного виходу на пенсію.

Крім того, в окремих випадках може бути нарахована надбавка за віком – після досягнення пенсіонером у вересні 2023 року 70-річного, 75-річного або 80-річного рубежу. Щомісячна доплата може скласти ‒ 300 грн (Вік 70-75 років), 456 грн (75-80 років), 570 грн (від 80 років).

Що змінюється з 1 вересня

Верифікація пенсій

А ось ситуація з виплатою пенсій пенсіонерам-переселенцям достатньою мірою складніше. Її для головного редактора спеціально прокоментував кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський.

"У квітні Мінфін затвердив методику верифікації пенсійних виплат [було відновлено дію постанови № 637 від 5 листопада 2014 року, яку тимчасово скасували у зв'язку з епідемією COVID-19 – Главред]. З червня держава вже перевіряє дані пенсіонерів. У деяких випадках люди можуть втратити свої пенсії. Зокрема, перевіряються документи, на підставі яких була призначена пенсія. Якщо зазначені відомості недостовірні, то людина втратить пенсію. Також виплата пенсій припиняється, якщо людина поїхала за кордон або померла. У зоні ризику є пенсіонери вимушено переміщені особи. Адже часто пенсії їм призначені на підставі документів, що видаються на окупованих територіях. Як правило, достовірність таких документів перевірити неможливо, багато підприємств, на яких працювали люди, припинили свою діяльність, інші перереєструвалися в Росії і працюють за її законами. Тому є багато випадків, коли саме ВПО позбавляють пенсій", ‒ сказав він.

Як вважає Хмелевський, такі дії влади викликані їх бажанням скоротити дефіцит державного бюджету (в тому числі і під тиском західних фінансових донорів за типом МВФ).

"Крім того, з 1 вересня ВПО повинні пройти фізичну ідентифікацію в Ощадбанку, де вони отримують пенсії та інші виплати. У разі, якщо ідентифікація не буде проведена, то їх рахунки заблокують. Результатом верифікації пенсіонерів і введення більш жорстких критеріїв для виплат ВПО буде скорочення кількості і суми виплат. Дефіцит державного бюджету за підсумками 2023 р.складе 1,3 трлн грн. За 6 місяців фактичний дефіцит склав 478 млрд грн. Однак очевидно, що влада хоче значно скоротити дефіцит порівняно із запланованим", - сказав він.

На думку Хмелевського, особливо завзято вимоги владою Україні щодо скорочення дефіциту державного бюджету пред'являє Міжнародний валютний фонд (МВФ),

"Зокрема, вимоги щодо скорочення дефіциту держбюджету висуває МВФ. В першу чергу, під скорочення потрапляють пенсії, субсидії та інші соціальні виплати. Зараз багатьом українцям влада припинила виплату субсидій без зазначення причин. Скорочення соціальних виплат негативно позначиться на матеріальному становищі найбільш вразливих категорій населення. Для багатьох ВПО і пенсіонерів, пенсії та соціальні виплати є єдиним джерелом доходів. Якщо вони їх втратять, то позбудуться засобів існування", ‒ сказав він.

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти