Найближчі тижні будуть "критичними": РФ готує ще один наступ на Україну - Білий дім

22 березня 2023, 08:06
США будуть продовжувати забезпечувати президента країни Володимира Зеленського "всім, що йому потрібно, де б він не вирішив битися", заявив Джон Кірбі.
Джон Кірбі, війна в Україні
Джон Кірбі заявив, що Штати хочуть, щоб українці могли захистити себе / Фото defense.gov, 93-тя ОМБр Холодний Яр

Російські окупаційні війська можуть спробувати почати новий наступ на Україну в недалекому майбутньому. Не виключено, що такі атаки будуть здійснюватися на декількох напрямках. Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США в Білому домі Джон Кірбі.

За його словами, найближчі тижні будуть "критичними" у війні РФ проти України, передає CNN.

Так, американська сторона очікує, що російський диктатор Володимир Путін "спробує почати ще один наступ і, можливо, за багатьма іншими векторами".

відео дня

"Ми повинні переконатися, що робимо все можливе, щоб Україна була до цього готова", - сказав представник Білого дому.

Кірбі також заявив, що Штати хочуть, щоб українці могли захистити себе "від будь-якого відновлення російського наступу", а також мали можливість "проводити власні наступальні операції в будь-який час та в будь-якому місці, в розмірі та масштабі за своїм вибором".

"Саме тут ми зараз виводимо батальйони з України і проводимо для них загальновійськові маневри. Ось чому вони нарощують підготовку з таких речей, як система ППО Patriot. Ми робимо все можливе, щоб переконатися, що вони готові якнайкраще перед майбутніми критичними тижнями та місяцями", - підкреслив Кірбі.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США також заявив, що США покладаються на лідерство України в своєму пріоритеті оборони Бахмута, і будуть продовжувати забезпечувати президента країни Володимира Зеленського "всім, що йому потрібно, де б він не вирішив битися".

"Це означає розвідку. Це означає підтримку. Це означає зброю. Це означає можливості. Ось на чому ми зосередимося", - сказав Кірбі.

Наступ РФ і контрнаступ ЗСУ

В Інституті вивчення війни днями заявили, що темп наступу окупаційних військ Росії на Україну знизився. Атакуючі дії загарбників у напрямках Сватове-Кремінна в Луганській області та Бахмута Донецької області поступово рухаються до кульмінації. У такій ситуації ЗСУ отримають можливість перехопити ініціативу на полі бою.

За даними аналітиків ISW, "великий наступ" російської окупаційної армії, ймовірно, досягає своєї кульмінації. При цьому РФ так і не домоглася істотних перемог.

10 березня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ЗСУ підуть у наступ через 2 місяці. Чиновник також дотримується точки зору, згідно з якою Києву слід врегулювати питання з озброєннями і боєприпасами.

13 березня колишній керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай зазначав, що військові підрозділи України на Луганщині підуть у наступ за 2-3 тижні. ЗСУ потрібно зібрати необхідні резерви для реалізації військової операції.

Видання Politico писало, що весняний контрнаступ може початися вже в травні. США зосереджені на допомозі в його підготовці. Зараз в Україну направляються сотні західних танків і бронемашин, спорядження, спецтехніка для будівництва мостів.

Як пише видання, Київ поки не визначився зі стратегією, але у нього є два варіанти. Перший - просуватися на південь через Херсон до Криму, другий – рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізаючи російський сухопутний міст.

Інші новини по темі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти