Спорт чи харчування – що важливіше: тренерка назвала єдину правильну формулу схуднення

2 листопада 2023, 13:36оновлено 16 лютого, 14:48
Навряд чи хтось знайде спосіб, як схуднути без дієт і спорту. Ці компоненти дуже важливі. Але чи знаєте ви, без якого із них ви не втратите жодного кілограма?
Похудение, Анита Луценко
Тренерка назвала єдину правильну формулу схуднення/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Ви виконуєте тренування для схуднення кожного дня у поті чола, але потім стаєте на ваги і не бачите практично ніякого результату? Або ж сидите на виснажливих дієтах, зайва вага "тане", але тіло виглядає непідтягнутим, а м’язи – безформними? Причина у тому, що ми часто неправильно розуміємо, яку роль у схудненні відіграє правильне харчування, а яку – заняття спортом.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Ідеальна зарядка для людей 60 років+: 12 найкращих вправ, сидячи на стільці

Що прискорює втрату ваги? Найголовніше рушійна сила у цьому питанні – це правильне харчування, пояснює фітнестренерка Аніта Луценко. За словами тренерки, вона досить часто чує, що люди хочуть тренуватися, щоб скинути зайву вагу. Але насправді це не зовсім те, за що потрібно братися в першу чергу, якщо ви стали на шлях схуднення. Потрібно запам’ятати одну найголовнішу річ – ми худнемо за рахунок їжі.

"Якщо в нас входить з їжею менше калорій, енергії, ніж ми витрачаємо, то ми з вами худнемо. Якщо входить калорій стільки ж, то ми з вами залишаємося у тій самій вазі, а зазвичай ми з вами за тиждень харчуємося плюс-мінус однаково. Якщо ж ми починаємо харчуватися активніше, у нас багато свят, з’являється якась нова звичка – по дорозі додому якесь капучинко, тортик, щось таке брати – то, звичайно, ми з часом починаємо набирати", – пояснила Аніта Луценко.

А як же ж тут бути із тренуваннями? Нам здається, що якщо ми тренуємося, то витрачаємо дуже багато калорій. Проте, на жаль, це не зовсім так, каже фітнестренерка.

Вона навела приклад: якщо порівняти вживання шматка торта і тренування упродовж 2 годин, то буде простіше не їсти той тортик.

За словами тренерки, коли ми тренуємося, витрата калорій нашого організму збільшується вдвічі. Так, якщо за годину у "спокійному режимі" без тренування ми витрачаємо, наприклад, 60 калорій, то під час тренування – 120 калорій. Кількість витрачених під час фізичних занять калорій може зрости до 200-300 у разі сильного навантаження. Але якщо упродовж дня не обмежувати себе у їжі й вживати багато калорійних продуктів і страв, солодощів тощо, то ефект від тренувань впаде практично до нуля, а все спожите піде у жир.

"Тому я попрошу дуже сильно розділити у вашій голові: худнемо ми за рахунок харчування. Можна це контролювати не підрахунками, а просто інтуїтивно беремо їжу, яка менш калорійна – овочі, білкові продукти, які забезпечують наш імунітет, будівництво усього, що в нашому тілі є – шкіра, волосся, м’язи і так далі. Ми харчуємося на 90% добре і на 10% дозволяємо собі щось приємне, але не навпаки", – наголосила Аніта Луценко.

А для чого тоді тренування?

Логічно може виникнути запитання: якщо найважливіше для схуднення – налагодити свій режим харчування, то для чого тоді фізичні навантаження? Тренерка наголосила, що жодна дієта ніколи не дасть нам розвитку м’язів і гнучкості, яка втрачається з віком. Вона зазначила, що м’язи повинні працювати. А регулярні тренування дають змогу сказати своїм м’язам: "ви мені потрібні, я вас використовую", і тоді вони залишаться активними.

"І з огляду на те, що ми з вами аж занадто мало рухаємося, в сучасному житті це просто стає необхідним. По-друге – гнучкість. Жодна дієта не дасть вам гнучкість. А наші суглоби з часом перестають працювати в повну міру. Чим старша людина, тим менше у неї розгинаються суглоби. Наше завдання – якомога довше залишатися гнучкими, якомога довше залишатися сильними. Також спортом ви тренуєте свою серцеву систему саме тренуваннями кардіо, 5000 тисяч кроків, танці. Ви змушуєте свою систему працювати на повну. Всього цього не зможе зробити харчування. Але, звичайно, за допомогою правильного харчування ви зможете скидати вагу", – наголосила тренерка.

Тому, якщо ви обираєте, за рахунок чого худнути – харчування чи спорту – потрібно спершу скоригувати своє харчування, а одразу після цього додати спорт.

Дивіться відео з поясненням тренерки Аніти Луценко, яка є єдина правильна формула схуднення:

Хто така Аніта Луценко

Аніта Луценко – українська спортсменка, професійна тренерка, відомий фахівець зі схуднення, телеведуча ("Зважені та щасливі"). Майстер спорту та срібна чемпіонка Європи зі спортивної аеробіки, багатократна чемпіонка України з аеробіки та фітнесу, пише Вікіпедія.

Раніше фітнестренерка Аніта Луценко показала найкращу розтяжку на все тіло, на яку потрібно всього 9 хвилин. Тренерка розповіла, навіщо потрібна розтяжка, і показала чудові вправи, які максимально швидко приведуть до потрібного результату.

Також раніше тренерка розповіла, як схуднути вдома за допомогою танців. Вона показала ідеальне танцювальне тренування на 7 хвилин. Ці вправи стануть чудовим способом, як швидко схуднути в домашніх умовах.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти