Рада підтримала у першому читанні перезапуск судової реформи в Україні

3 березня 2021, 13:38оновлено 3 березня 2021, 14:41
100
"За" проголосували 227 народних обранців. У Законі прописаний порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
Рада
Рада підтримала в першому читанні перезапуск судової реформи в Україні / УНІАН

Верховна Рада зробила крок до перезапуску судової реформи. Народні депутати підтримали за основу в першому читанні відповідний законопроєкт № 3711-Д.

Рішення було ухвалено під час засідання Ради. "За" проголосували 227 народних обранців. 215 голосів дали "слуги", 9 - "Довіра", 3 - позафракційні. Решта не голосували.

Зазначимо, в законі прописаний порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Крім того, в законі йдеться про наступне:

  • Пропонується, щоб до складу конкурсної комісії з питань доброчесності входили три особи з-поміж суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, і три особи, запропоновані відповідно Радою прокурорів, Радою адвокатів, Національною академією правових наук в особі Президії.
  • Встановлюється, що ВККС складається з шістнадцяти членів, яких призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.
  • Визначено чіткі строки внесення пропозицій щодо кандидатур до складу конкурсної комісії з питань доброчесності, її формування, визначаються вимоги до кандидатів до складу цієї комісії, права та обов'язки її членів.
  • У документі прописаний порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена ВККС.
  • Встановлюється загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на Вищу раду правосуддя після отримання консультативних висновків від Державної судової адміністрації та Пленуму Верховного Суду (для визначення кількості суддів Верховного Суду).
  • Загальна ж кількість суддів Верховного Суду не повинна перевищувати двохсот.

Судова реформа в Україні - про що йшлося раніше:

  • 13 лютого президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді підтримати три законопроєкти для вирішення проблемних питань у судовій системі.
  • 14 лютого народний депутат від Слуги народу, представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський прокоментував ініціативу глави держави про реформу судової системи, зокрема, про скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва. За його словами, дії президента повністю відповідають Конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти