Колишній спікер Ради пояснив, чому підписали угоду щодо ЧФ РФ у Криму

13 березня 2021, 00:37
Ратифікацію Харківських угод можна було заблокувати, вважає Володимир Литвин.
Чорноморський флот, кораблі, Крим захоплення
Україна змушена була підписати Харківські угоди - політик / Reuters

Колишній президент України Віктор Янукович та депутати Верховної Ради VI скликання підтримали підписання та реалізацію Харківських угод, тому що Москва шантажувала Київ щодо газового питання. Тоді у країни не було іншого виходу, сказав на той момент голова ВР Володимир Литвин в ефірі програми Свобода слова Савіка Шустера.

"Харківські угоди - це був наслідок результатів 2009 року, коли були підписані газові угоди, коли Україна моментально отримала ціну в 360 доларів, вдвічі більшу, ніж попередня ціна", - сказав Литвин.

За словами політика, перед вирішенням питання щодо угоди було засідання Ради національної безпеки і оборони, в рамках якого виступив доповідач, який заявив, що Україну фактично "загнали в кут".

відео дня

"Це була абсолютна безвихідь. Коли виступає прем'єрміністр, міністр закордонних справ, міністр економіки, міністр фінансів і доводять, що Україна впаде, тому що ціни цієї не витримає за енергоносіями, і нам потрібно прийняти це принизливе, можливо, рішення, але виходу іншого немає", - вважає Литвин.

Також він додав, що Харківські угоди підтримали 16 парламентаріїв від опозиційних сил. Без їхніх голосів ратифікація договору могла не відбутися.

"Якби 16 голосів не дали представники опозиції, то пропрезидентська або правляча коаліція мала б всього-на-всього 220. І якби хотіли - заблокували б і рішення, голосування не було. Тому що кожен знав своїх депутатів", - підкреслив Володимир Литвин.

Довідка

Харківські угоди

Угода між Російською Федерацією і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України ("Харківські угоди") – це підписаний 21 квітня 2010 року президентом України Віктором Януковичем і президентом РФ Дмитром Медведєвим договір про продовження базування Чорноморського флоту Росії у Криму.

Згідно з домовленостями, з 28 травня 2017 року перебування ЧФ в Криму продовжувалось ще на 25 років – до 2042 року. Москва надала Києву номінальну знижку на газ на суму в 100 доларів. Угода повинна була продовжуватися на наступні періоди по 5 років. Попередити про вихід одна зі сторін повинна була не раніше, ніж за 1 рік.

Рада схвалила Харківські угоди 27 квітня 2010 року. Прийняття рішення супроводжувалося бійкою між депутатами від влади та опозиції. Однак документ було ратифіковано - проголосували 236 парламентаріїв.

У 2014 році Москва в односторонньому порядку вийшла з Харківських угод, тому що Крим було анексовано Росією.читайте такожЗеленський зробив заяву про Крим і попередив про дії РНБО

Харківські угоди – новини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти